11 Mayıs 2012 Cuma

Yöresel Lezzetler Etkinligi (Fellah Köftesi)

Tarif No :153
 Gönderen .Pozitif Pembe
Tarifin Adı  Fellah Köftesi

Bu tarifim de tekrar pozitif pembeden  kendisi  bu konuda şanslı arkadaşımız anne baba ayrı illerden eş kendisi ayrı illerden hal böyle olunca tabiiki yöresel yemek tariflerde farklı oluyo çok farklı yöresel tarifler gönderdi ellerine saglık. Şimdiki tarifide Adana Mersin Malatya gibi illerimizin yöresel tarifi fellah köftesi.Desdegin için teşekkürler arkadaşım inşallah bir dahaki etkinliklerde katılmanı beklerim

               


Hem o kadarda besleyici çocuklar içinde faydalı olduğunu düşünüyorum.
Fellah Köftesi
1 su bardağı ince bulgur ben bu sefer yarısını yarma ile tamamladım sevgili arkadaşım Sevinç abla Malatya'dan getirdi benim için.
1.5 su bardağı un
1 yumurta
yarım su bardağı su
sosu için
5-6 domates ben yazın yaptığım konservelerimden harcadım yarım litrelik kavanozun tamamını kullandım.Size tavsiyem sizde marketlerdeki domates konservelerinden faydalanın.Aksi takdirde bu mevsimdeki domatesler asla lezzetli değil üstelik zararlı.
3-4 diş sarımsak
1 yemek kaşığı kimyon,bol olunca daha çok lezzetli oluyor.
yarım demet maydonoz ufak ufak doğranacak,yarım sıkılmış limon
sıvıyağ,salça tuz
İlk önce Fellah köftesini hazırlıyoruz.
Bulguru üzeri geçecek kadar sıcak su ile kapağını kapatabileceğimiz bir kapta ıslatıyoruz 10 dakika.
Daha sonra un yumurta su ve tuzu katıp yoğuruyoruz.Elimizi bir kaseye doldurduğumuz su ile sürekli ıslatarak köfteden fındıktan biraz daha büyük parçalar alıp elimizle yuvarlayıp ortasını küçük parmağımızla bastırıyoruz.Yaptıklarımızı unlu bir tepsiye koyup arada sırada tüm un dağılsın köfteler birbirine yapışmasın diye sallıyoruz,gerekirse un ilave ediyoruz.Tüm köfteler bitince,orta büyüklükte bir tencereye su doldurup içine biraz tuz varsa limon tuzu ile kaynayan suya atıyoruz.Köfteler pişince süzüp sudan geçiriyoruz.Köfteler pişerken sosu hazırlayın,tencerede yağ ,domates 1-2 yemek kaşığı salça ve sarımsak rendesi,tuz ve kimyon karıştırılır.Sos kaynayınca pişen köfteleri artık sosa ilave edebiliriz ve bir iki çevirdikten sonra maydonoz ve limonuda katıyoruz sosa ve kaynayınca artık bir servis tabağına alıp ilk sıcağı çıkınca servis edip afiyetle yiyebilirsiniz...
Bu tarifimde artık son günlerine yaklaşan Yöresel Lezzetler etkinliğine gidiyor.Safiye hanım ne güzel bir evsahibesiydi zamanında tariflerimizi aldı ve kimseyi kırmadan yöresel olmasada nezaketini bozmadan tarifleri teker teker topladı...Canım benim ya benim için ne güzel şeyler söylemişsin.Hem sadece benim yazdıklarımdan fotoğrafımdan ve rumuzumdan benim sempatik biri olduğumu sıcakkanlı ve güleryüzlü olduğuma kanaat getirmişsin.Çok teşekkür ederim canım sana seviyorum seni ve değer verdiğim blogcu arkadaşlarımın arasındasın...Umarım tanışırız...Ve benim için düşündüğün şeyler aynen doğru ama eksiklikler var tabii unuttun herhalde çok da doğruyucumdur.Haksızlıklara gelemem sırf bana değil arkadaşımada yakınımada yapılmasını istemem...
Benden şimdilik bu kadar hanımlar ben kaçıyorum...Bu koşuşturmada akşam birde spordan sonra zor bilgisayarı açarım.Yo tabii açamam yan komşumun annesi vefat etmişti biliyosunuz bugün 52 si okunacak mevlüde yetişemiyeceğim erken olacakmış.Çay içmeye gel sonra otururuz dedi.Ona giderim artık.Zor günler geçiriyor yanında olmak lazım...Hepinize sevgiler

2 yorum:

karadenizsofrasi-Balıkesir dedi ki...

Safiye hanımcığım,bu fasulye taze yeşil fasulyedir,çok az haşlanır ve tepsilerle fırında kurutulur,daha sonrada gölge yerde bekletilir.Kış hazırlıklarından biridir,herkes bilmez ama ünye ve köylerinde bir numaradır,bunu eşimin teyzesi köyden yollamıştı .Fırında kurutulduğu için fırın fasulyesi,kavrulmuş gibi kuru kuru sert kabuk halinde olduğundan kabuklu fasulyede denir.Bu değişik bir tarif.

Adsız dedi ki...

Tarifleriniz ile ilgili sizinle görüşmek istiyorum. Lütfen iletişime geçer misiniz?



İletişim mail : afiyetleeditor@gmail.com