- Gönderen sare
- Tarifin Adı Tirşik Eşkilemesi
Sare hanımın ellerine saglık çok farklı hatay yöresine baglı bir tarifle katıldı aslında şifalı otlar hep aynı ama isim degişikligi var sare hanımın blogunda çok güzel şifalı otlarla yöresel tarifler yapmış bizim memlekette de aynı otlar isim degişikligi. Desdegin için teşekkürler tekrar beklerim o güzelim buram buram yöre kokan yöresel yemeklerinle canım.
Tirşik otunun şimdi tam zamanı… Havalar biraz daha ısınınca zamanı geçiyor ve kartlaşıyor. Pazı kadar olmasa da uzun yaprakları olan, çiğ olarak yenmeyen bir bitki. Boğazda karıncalanma gibi etki yapıyor. Bu etkiyi, çorba sıcakken içildiğinde de gösteriyor.
Tirşikten ekşilemesi ve bastırması yapılıyor. Ekşilemesi, daha çok Antakya ve çevresinde, bastırması ise Kahramanmaraş, Osmaniye ve Adana’da yapılıyor. Bugün sizlerle ekşilemesini paylaşıyorum. Bastırmasını da yaptığımda yayınlayacağım.
Tirşik ekşilemesi yörede bolca bulunan nar, turunç ve sumak ekşisi veya limon suyu ve hatta limon tuzuyla bile yapılabiliyor. Ama bölgede, bilindiği üzere limon tuzuna pek gerek kalmıyor.
Malzemeler
1 demet tirşik
2 su bardağı taze sıkılmış limon suyu
½ Türk kahvesi fincanı pirinç
1 tatlı kaşığı kuru kekik
2-3 diş sarımsak(az tuzla havanda dövülür ve çorba soğuduktan sonra ilave edilir)
5 su bardağı su(gerekirse su miktarı artırılır, mutlaka kaynayan çorbaya kaynar su ilave edilir)
Yapılışı
Kenar yaprakları temizlenen tirşikler güzelce yıkanıp, suyu süzdürülür.
Çok keskin bir bıçakla incecik kıyılır.
Uygun bir tencerede limon suyu, su biraz tuz ilavesiyle kaynatılır. Kaynayan suyun üzerine kıyılmış ot ilave edilir. Önce harlı ateşte kaynadıktan sonra orta ateşte tirşik iyice pişene kadar tencerenin kapağı açık olarak kaynatılır.
Kaynarken üzerinde oluşan kefi alınır.
Pişme işleminin sonuna doğru yıkanan pirinçler ilave edilir ve onun da pişmesi sağlanır.
Pişen çorbaya en son suyu azalmışsa koyuluğuna göre kaynar su ve bir tatlı kaşığı kekik ilave edilip bir taşım daha kaynatılır ve ocaktan alınıp soğutulur.
Soğuyan çorbaya dövülmüş sarımsak ilave edilip, servis yapılır.
Afiyet olsun.
Not: O gün çorbamızın ardına sıkma ve d börek yapıp bir güzel ocak başında yedik. Her şey muhteşemdi…
Tirşik, sindirim sistemini temizleyen yapıya sahip bir ot sadece pişirilirken biraz dikkat ve zaman istiyor. Bu çorba, buralarda bir demet falan yapılmıyor. Kocaman tencerede yapılıp, zamanında bolca yemeye çalışılıyor.
Çorbayı bana öğreten sevgili Şahizer hanıma teşekkür ederim.Bu çorba soğuk bir yerde veya buzdolabında 1 hafta bozulmadan saklanabilir.
Geçen sene bastırmasını bir arkadaşım getirmişti, beğenmiştim. Ekşilemesi de onunla yarışacak kadar güzel oldu.
Seslerin yer değiştirilerek (metatez) kullanılmasına bölgede çok sık rastlanabiliyor, bunlardan biri de ekşileme- eşkileme …
Tirşik çorbasını sevgili Işıl‘ın son yazısında gördüğüm ve hemen ertesi günü yaptığım ekmekle yiyoruz. Ekmek, müthiş oldu.
Tirşik ekşilemesi tarifini arkadaşımız Safiye hanımın düzenlediği” Yöresel Lezzetler Etkinliğine” gönderiyorum.
Kendisinin yaptığı bu kültürel çalışmada bol katılım dilerim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder