6 Nisan 2012 Cuma

Yöresel Lezzetler Etkinligi ( İçli Köfte )

 Tarif  No: 50
Gönderen.:arzununhobileri:
 Tarifin Adı :İçli Köfte :

 Bu tarifimde arkadaşım arzununhobileri  den şişucundaki maharet tenceredeki maharetinide içli köfte tarifiyle gösderek etkinligede yöresel bir tarifin  adını yazdırdı, Ellerine saglık arzu hanım lezzeti çok güzel yapması hayli zor olan desdegin için teşekkürler tekrar katılmanı beklerim.



Bu tarifimi yöresel lezzetler etkinliğine evsahipliği yapan SAFİYEİLE ablama gönderiyorum...Resim daha önceki yemek bloğumdan alıntı...

İçli köfte yapması uğraş isteyen zahmetli bir yemek...Ben Maden, Elazığlıyım.Biz içli köfteyi bu şekilde yapıyoruz.Ben annemden gördüğüm gibi yapıyorum.Tam Elazığ usulü müdür bilemem ama tadı acayip güzel oluyor.Benden tavsiye olunur :)


Malzemeler:
İç malzemesi için :
Bir kilo yağsız kıyma
5- 6 adet kuru soğan
150 gram ceviz içi
1 paket margarin
1 demet maydanoz
tuz,pul biber,karabiber,(isteğe bağlı reyhan)

Dış malzemesi için:
1 kilogram köftelik bulgur
500 gram yarma yada irmik
1 yumurta
tuz
su


Öncelikle içimizi bir kaç saat önceden hazırlayıp buzdolabında soğumaya bırakalım.Kuru soğanları küçük küçük doğrayalım,maydanozları da aynı şekilde.Cevizleri dişe gelecek kıvamda iyice ufaltalım. Yağımızı tencereye koyup ocağa alalım.Yağ eriyince kıymayı koyup ,suyunu çekene kadar karıştıralım.Soğanları ekleyelim.Soğanlar pembeleşince maydanoz ,ceviz ve baharatları da ekleyip,bir kaç defa karıştırdıktan sonra altını kapatıp,soğumasını sağlayalım.

Dışı için, bulgurumuza yarma ya da irmiği ekleyip tuz ve yumurtayıda ekledikten sonra biraz suyla yoğuralım.Güzel bir kıvama gelmesi için suyla yoğurma işlemini bir kaç defa tekrar edelim.İstediğimiz kıvama gelince elimizi ıslatıp avucumuzda cevizden biraz büyük toplar yapalım.Ve dikkatlice ortasından oyuk yuvarlaklar yapalım.Elinizden geldiğince ince açmaya çalışın.Sonra soğumaya bıraktığımız iç harcımızdan oyukların içine yeterli miktarda koyup oyuk kısımları tekrar kapatalım.Köftelerimizin hepsini bu şekilde yapalım.Yaparken avuçlarınızı ara ara suyla ıslatın.Köfte dış malzemesi daha iyi şekil alacaktır.Ben köftelerimi genelde bu şekilde yapıyorum ,sizlerde istediğiniz bir şekilde yapınız.İster yuvarlak ister kubbemsi mekik gibi .Bu işlemler de bittikten sonra derin bir tencereye yeteri kadar su koyup kaynatalım.Bir miktar tuz ekleyelim.Sonra tek tek köfteleri suya koyup haşlayalım.Köfteler piştikçe suyun yüzeyine doğru çıkacaktır.Pişince sudan çıkaralım.Dilerseniz bir kaç yumurta kırıp iyice karıştırın ve köftelerinizi bu yumurta sosuna bulayıp,bol sıvı yağda arkalı önlü kızartın.

Ben sos yapmıyorum.Direk normal suyla haşladıktan sonra servis yapıyorum.Sizler isterseniz salçalı soslu suda da köfteleri haşlayabilirsiniz.Bunun içinde margarini eritip,içine biraz salça ekleyin ve karıştırın.Sonra suyu ekleyin ve kaynatın.Sonra köfteleri ekleyin;pişince köfteleri çıkarın.Bu kadar...Afiyet olsun.

4 yorum:

Peygamberim İzinden dedi ki...

Etkinliğinde bereketler ve başarılar dilerim canım inşaalah nasib olursa 17 nisanda gidicem dualarımdasınız..

Aishas Bazaar dedi ki...

Ellerine sağlık arkadaşım.İçli köfteye bayılırımmm :)

Bu arada çekilişim var seni de beklerim..Hayırlı Cumalar,Sevgiler..

http://aishasbazaar.blogspot.com/2012/04/aishas-bazaar-hediye-cekilisine.html

Arzu'nun hobileri dedi ki...

ablacım rica ederim ne demek belki yine kurutma dolmasıyla katılmayı düşünüyorum bu akşam malzmelerini falan yazayım gece postlarım belki...resim yine diğer bloğumdan olacak ...bu sayfamda pek yemek tarifi paylaşmadım.epeydirde yemek bloğuma ekleme yapmadım.neyse bol katılımlar olsun inşallah. sevgiler.kolay gelsin...

yöresel yemek ve örgü dedi ki...

Teşekkürler arzu hanım desdegin için