12 Nisan 2012 Perşembe

Yöresel Lezzetler Etkinligi (Gelibolunun Mutfagından )

Tarif .No 77
Göndren .gelibolu17:
Tarifin Adı : Gelibolunun Mutfagından
 Sardalya Kebabı ve Peynir Helvası

Gülcanım  ellerinle saglık yapmasanda resimler sana ait olmasada hisseden kısa gelibolunun yöresel yemeklrini bizimle paylaştıgın  desdegin için  teşekkürler. Nekadar güzel farklı bizim bilmadigimiz zengin içerikli yöresel yemekleriniz varmış . Tekrar beklerim katılmanı gülcanım.


SARDALYA KEBABI


Asıl adı bokluca kebaptır. Sardalye balığı hiç temizlenmeden, denizden çıktığı gibi, kömür üzerinde pişirilmektedir. Balığın içi yenirken temizlenir. Gelibolu'nun en meşhur yemeğidir.



PEYNİR HELVASI




Malzemeler

1 Kg. Tuzsuz Beyaz Peynir, 200 gr Un, 300 gr Seker

( Sekerin miktarı isteğe bağlı olarak değiştirilebilir )


Gelibolu'nun tarihi peynir helvası keçi - koyun sütünden karışık olarak 35 dereceye kadar ısıtılan süt, peynir mayisi ile mayalanır, 1 saat sonra maya tutan peynir rendeleye atılır ve süzülür. Kıvama gelen peynir tencere içerisinde ufalanır. Hafif ateşe konur, karıştırılır. Erimeye dönüp kaynamaya başladığı zaman un ilave edilip pişirilir. Oluşan pişmiş hamura seker karıştırılarak ilave edilir. Helvamız bu asamadan sonra servise hazırdır



GELIBOLU LOKUMU

Mayalı hamurdan yapılmaktadır. Ispanaklı, kıymalı, peynirli ve bol soğanlı çeşitleri vardır.



SÜT TARHANASI

Bugday, bulgur haline getirilir, sütle hamur yapılarak kurutulur. Börek, pilav ve mantıya ayrı bir lezzet katar.



SIMIT LOKUMU

Nohut mayasından hazırlanan hamur, maya tutuncaya kadar bekletilir. Daha sonra fırın ateşinde pişirilir



TAVUKLU MANTI

Bilinen bohça mantıya, tavuk veya hindi gibi yağlı kümes hayvanlarının etinin eklenmesiyle yapılır.Suda haşlama yerine tepsiye dizilerekfırında kızartılır. Piştikten sonra üzerine tavuk

suyu dökülür vekızarmış tavuk parçaları ile servis edilir. Sos olarak, tercihe göre ilaveler yapılabilir

AKITMA

Boza kıvamındaki mayalı hamur, hafifi yağlanmış toprak saçlara ince olarak dökülür, aralarına tavuk eti konur ve üzerine tavuk suyu dökülür.

TARAK PILAVI

Üç tarafı denizle çevrili ilçemizde mutfaklarımızın ana yemeği balık ve deniz ürünleridir. Deniz tarağı, pirinçle pilav yapılır. Limon sıkılarak ve tuz ilavesiyle afiyetle yenir.

TUZLU BALIK

Taze sardalye veya kolyoz baliği, temizlenerek, bir sıra kaya tuzu, bir sıra balık gelecek şekilde bir kaba dizilir. Balıkların birbirine değmemesine itina gösterilmelidir. Tuz da pişen balıklar bir ay içinde yenmeye hazır hale gelir. Tuzlu baliğin servisi genellikle, bir gün önceden sirkeye yatırılarak yapılır. Sofraların aranılan soğuk mezelerindendir.

LAKERDA

Torik, palamut gibi büyük balıklar, bas ve kuyrukları çıkarılarak 3 saat tatlı suda bekletilir. Daha sonra üçe bölünen balıkların içi temizlenerek; bir kaba önce ince tuz, sonra balık seklinde dizilir ve en üstü yine tuz ile örtülür. Üzerine bir ağırlık konur. Bir hafta sonra içinde biriken sıvı boşaltılır ve yerine ince tuzun suda eritilmesiyle elde edilen sıvı dökülür. Bir ay sonra lakerda olmuştur. Lakerda servisten saat önce kabından çıkarılarak Tatlı suda bekletilir, zeytinyağı ve limonla servisi yapılır.

BALIK ÇORBASI

Kırlangıç, çarpan, iskorpit, mezgit, dülger gibi beyaz etli balıklardan yapılır. Önce bir kabin içinde etleri dağılmadan haşlanan balıklar süzülerek ayrılır. Suyuna patates, soğan maydanoz, havuç gibi sebzeler ve pirinç ilavesiyle çorba hazırlanır. İstendiği takdirde süzülerek ayrılan balıkların kılçıklarının çıkarılması kaydıyla çorbaya ilave edeler. Terbiye hazırlanır ve katılır. Çorba servise hazırdır.

BURADAN alıntıdır....Teşekkürler
Safiye ablamın "yöresel lezzetler etkinliği" ne gönderiyorum,
kolay gelsinn sevgiler...

2 yorum:

gelibolu17 dedi ki...

Ben teşekkür ederim abla yayınladığın için :)sevgiler,kolaylıklar dilerim...

SELİN ♥ Lezzet Günlüğüm dedi ki...

Merhaba, etkinliğinizde kolaylıklar dilerim. Hazırladığım tarifim yayında. http://lezzetgunlugum.blogspot.com/