28 Nisan 2012 Cumartesi

Yöresel Lezzetler Etkinligi (Yogurtlu Patetes )

 Tarif No :130
Gönderen:Yer Sofrası
Tarifin Adı. Yogurtlu Patetes

Bu Tarifimde güney dogu illerinden güzel şehrimizin Gaziantepin  yöresel yogurtlu patetes yemek tarifini gödermiş yer sofrası ellerine saglık arkadaşım hiç duymamıştım tarifi yogurtlusunu iştahda açıcı olur görselligiylede güzel gözüküyo.Desdegin için teşekkürler tekrar beklerim katılmanı harika yemek tariflrinle canım.


Aslında çoğu yemeğin bir yöresi var ama yapıla yapıla her yerin yemeği gibi oluyor. Bazı yemekler var ki sadece bazı yörelerde yapılıyor ve çok kişinin duyduğu ve bildiği yemekler olmuyor bunlar. Yoğurtlu Patates yemeğini ilk defa Leziz Dergisi’nde yıllar önce görmüştüm ki o zamanlarda yapmadığım için aklımdan bile çıkmış. Ama televizyonda görünce bu sefer unutmaya mahal vermeden yapayım dedim. Gaziantep zaten farklı ve nefis yemekleriyle meşhur bir ilimiz. Oradan da böyle güzel bir yemek tarifi çıkardı. Aslı kuzu etiyle yapılıyor ama ailecek kuzu etini pek tercih etmediğimizden ben dana etiyle yaptım. Aslına uyun yapmak isterseniz kuzu etini kullanabilirsiniz. Tarifte ayrıca haspir var ama ben bu otu hiç bilmediğim ve kullanmadığım için elimde olmayan bu ot yerine nane kullandım. Bir de yoğurdu benim gibi kestirmemek için yoğurt ve yumurtayı çok pişirmeyin :)
Herkesin Cuma’sı hayırlı olsun.
Bu tarifi Safiye Hanım’ın Yöresel Lezzetler Etlinliğine gönderiyorum.
Yoğurtlu Patates ( Gaziantep Yöresi):
  • 300 gr. kuşbaşı dana eti
  • 3 adet patates
  • 1 adet soğan
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1,5 su bardağı süzme yoğurt(ben yoğurdun koyu kısmını kullandım)
  • 1 yumurta
  • Tuz
Kızartmak İçin:
  • Sıvıyağ
Üzeri İçin:
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı nane
Eti yıkayıp 3,5-4 su bardağı ilave ettiğiniz tencereye alın. (Ben hoş bir aroma versin diye üzerine 2 dal defne yaprağı ekledim). Soğanı çok küçük küp olarak doğrayıp ete ilave edin ve nohutu da ekleyip haşlayın.
Yoğurdu küçük bir tencereye alın ve üzerine yumurtayı kırın. Sürekli karıştırarak kısık ateşte koyulaşmaya başlayıncaya kadar pişirin, ama kaynatmayın. Patatesleri soyup küp halinde doğrayın ve kızgın yağda kızartın. Kızarmış patatesleri de ete ilave edin. Etin suyundan 1 kepçe kadar alıp yoğurda ilave edin ve yoğurdu sürekli karıştırarak ete karıştırın. Yoğurdu eti kaynatmadan bir kaç dakika sonra ocağın altını kapatın.
Üzeri için sıvıyağ ve tereyağı bir tavada eritip çok yakmadan üstüne naneyi ekleyip biraz sonra ocağın altını kapatın. Çorbanın üstüne döküp servis yapın.
Afiyet olsun.

3 yorum:

yildiz dedi ki...

Etkinliginizden yeni haberim oldu,sayfamda ki yöresel lezzetlerden birini göndermek isterim,özellikle de PERDE PiLAVINI
siz mi kopyalarsiniz yoksa ben mi mail atayim,sevgilerrr

hürriyet seri ilanlar dedi ki...

Harika...

yildiz dedi ki...

http://thesuuur.blogspot.de/2011/11/birkac-ozel-gun-ve-perde-pilavi.html

Baska tariflerden de gönderebilirim sonraki günlerde,
Yazilarimda ki düzeltmeleri de yapacagim,link vererek
sevgiyle ve dostca kalin