Gönderen .Pozitif Pembe
Tarifin Adı Mancinikos.
Bu tarifde arkadaşım pozitif pembeden çok gecikmiş bir tarif etkinligin ilk başaladıgı zamanlarda göndermişti . Etnik yöresel bir rum yemek tariflrinden biri daha arkadaşım bu yemek konusunda kendisi açıklama yapmış buyurun hem yazısını tarifini okuyalım . desdegin için teşekkürler tekrar katılmanı beklerim arkadaşım.
Eski tarifler çok değerli...
Birkaç arkadaşımda görünce işte bu tarif 25 yıllık bu tarifi çok eski bir yemek tarifinden yaptım,ve en son da bu tarif annemin klasik kurabiye tarifi denince aklıma benimde çok eskiden severek yediğim ananemin ve onun kız kardeşinin teyzemin kabak yemeği pişince hemen kabuklarınından yapılan MANCİNİKOS yemeği aklıma geldi. Daha çok kahvaltılarda veya akşam ikindilerinde çayın yanında yaptıkları hamur işlerinin yanında yerdik.Çoktandır da yapmamış ve yememiştim.Madem sağlıklıklı yemek yemekten sebzelerden bahsediyorum...İşte bu güzel bir örnek olsun istedim...
buda bahsettiğim gezilerden
bir kare en
sağdakiler
ananem ve benim yakışıklı dedem....
burda da ananem-dedem
ananemin kardeşi ve
iki dayım ve annemin
küçüklükleri
Şimdi size şu eski yemeğin tarifini vereyim.
MANCİNİKOS
1 kilo kabağın kabukları(dolma yaparken kabukları ile yaptım)
yarım limon
1 bardak su
2-3 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
3-4 kaşık zeytinyağ
isteğe bağlı dereotu
Kabukları ve diğer tüm malzemeyi küçük bir tencereye koyun ve kaynatın suyunu çekip yağı kalana kadar pişirin ve kahvaltılarda size sağlıklı bir sebze çeşidi...
İşte benim buaralar yediklerime dikkat ettiğimden bol yeşillikli kahvaltı sofram...ve MANCİNİKOS
Belki ön yargı ile yaklaşıcaksınız kabuktan
ortadaki ananem sağındaki kızkardeşi
Benim ananem Selanik göçmeni bir ailenin çocuğuydu.Ama babasının işi nedeniyle Edirne'li oldukları halde Kırklareli-Vize'de doğmuş.Ailesi çok zengin ve okumuş görgülü insanlarmış o zamanlar doğuda erkeklerle göz göze gelemez iken onlar kalabalık bir gençlik grupları ile bisikletlerle Karaağaç-Edirnede bisiklet turu yaparlarmış.Kendisi de o devirde nerde kız çocuklarının okutulması söz konusu bile değilken (1940 lı yıllarda)liseyi bitirmiş.Biliyosunuzdur o zamanlar lise okumak üniversite okumakla eş değermiş.Yıllarca köylerde öğretmenlik yapmış.Nişanlanmış dışişleri görevlisi biri ile( o anlatırken ateşe derdi )hem Fransızca kurslara gitmiş hemde akşam sanat okuluna devam etmiş.Evlenince çok misafir ağırlıyacakları için nişanlısı değişik yemekler öğrenmesi için akşam sanat okuluna gitmesini istemiş aslında o düz liseye gitmeyi arzuluyormuş çokda başarılı olup üniversiyetide okurmuş.Ama nişanlısından ayrılmış...Kırık bir aşk öyküsü içinde ukte kalan bir üniversite hemde çok sevdiği biriyle evlenenemek...Teyzeminde böyle bir kırık üstelik sonu acı biten bir aşk öyküsü vardı ama hiç bahsetmezdi...İşte ananem o yıllarda hem okuldaki yemek bilgilerinden hemde Edirne'de yaşamanın avantajları ile çok büyük bir yemek arşivine sahipti...Onların komşuları Fransızlar,Ermeniler,Rumlar imiş...Ve bu yemekte bir Rum yemeği zaten adından anlaşıldığı gibi o zamanlar nerde şimdiki bolluk arka arkaya savaşlar ve kıtlık.İşte kabukların bile değerlendirildiği o devirden kalan eski ama bir okadar da değerli bir yemek...buda bahsettiğim gezilerden
bir kare en
sağdakiler
ananem ve benim yakışıklı dedem....
burda da ananem-dedem
ananemin kardeşi ve
iki dayım ve annemin
küçüklükleri
Şimdi size şu eski yemeğin tarifini vereyim.
MANCİNİKOS
1 kilo kabağın kabukları(dolma yaparken kabukları ile yaptım)
yarım limon
1 bardak su
2-3 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
3-4 kaşık zeytinyağ
isteğe bağlı dereotu
Kabukları ve diğer tüm malzemeyi küçük bir tencereye koyun ve kaynatın suyunu çekip yağı kalana kadar pişirin ve kahvaltılarda size sağlıklı bir sebze çeşidi...
İşte benim buaralar yediklerime dikkat ettiğimden bol yeşillikli kahvaltı sofram...ve MANCİNİKOS
Belki ön yargı ile yaklaşıcaksınız kabuktan
2 yorum:
Güzel bir hıkaye sonu hüzünlü olsada,bu tarifde çok güzel.eskiler savaşlar ve kıtlık yuzunden her şeyi değerlendirip yeni bir yeşler halıne getirmişler aslında tarifler böyle ortaya çıkıyor.Paylaşım için tsk ler canım,ellerıne saglık.
Bendede sana teşekkürler heden arkadaşım hep merak ediyorum tarifleri takip ediyosun ama neden sizlerde etkinlige katılmıyosunuz
Yorum Gönder