28 Mart 2012 Çarşamba

Yöresel Lezzetler Etkinligi ( Kirli Saç ve Saç Kavurma )

 Tarif No. 17
Gönderen safiyeile:
Tarifin Adı Kirli Saç ve Saç Kavurma


Çorum kargıya ait olan bu  güzel leziz yöresel et yemeklerini hemşerimiz
:yoresel_yemekler.html Sitesinden alınmıştır kendilerine teşekkürler
Evet yazıdada yazdıgı gibi kargıya özel bir yemek
Her yıl yazın yıllık izinlerimizde memlekete
kargi yeşilköye gittigimizde bu yemegi önce rahmetlik
kayınpederim recepusta mekanı cennet olsun
fırında yaptırırdı
şimdi ise eşim ve kayınbiladerim üslenmiş bulunuyorlar
Tabi birde yegenim lokman Sizde birgün yolunuz kargıya
yolunuz düşerse kirli sac ve sac eti yemeden gelmeyin
Yapmak isterseni size kolay gelsin Afiyet olsun
KİRLİ SAC :


Adına bakıp da böyle de yemek mi olurmuş demeyin? Olur, hem de sacın başına oturduğunuzda parmaklarınızı bile yersiniz. Bu yemek çarşıda ekmek fırınlarında pişirilir. Genellikle erkekler hazırlar. Yaz mevsiminde öğle yemeği için eve gitmeyen esnaflara hazır yemektir. Üç beş esnaf bir araya gelip, birlikte hazırlayıp yemeği fırına verirler. Sac, fırınlarda veya kasaplarda bulunur. Yenisi pişirilinceye kadar sac yıkanmadan saklanır. Bunun için “Kirli Sac” denilmektedir. Yıkanmamasının sebebi de, sacın paslanmasını engellemek içindir.

Sac Eti


Kasaptan veya fırından alınan sac, içine su konularak fırına sürülür. Su kaynayınca iyice yıkanır. Yeteri miktarda patlıcan , soğan, domates, birkaçı acı olmak üzere biber ve 2-3 baş sarımsak doğranır.Yiyecek kişinin sayısına göre sacın büyüklüğü, sebzenin ve etin miktarı ayarlanır.Kasaptan eti alırken “sac eti” yapılacağı söylenir.Kasap da eti ona göre doğrar. Kuyruk yağı koyar. Sebzelerimizi iyice karıştırdıktan sonra et sebzelerin görünmesini engelleyecek şekilde yerleştirilir. Sacın kenarlarına ince doğranmış kuyruk yağı konulur. Bundan sonrası fırıncının işidir. Yemeğin tuzu zamanı gelince fırında katılır. Yemek, 1-1,5 saat içerisinde pişer. Kişi sayısınca sıcak somun alınır, sıcak sıcak yenilir, beklemeye gelmez, yerken çatal kaşık kullanılmaz, yanına bir de karpuz kestin mi değme keyfine. Yerken sona kalan kişi, sacı bulaşık kalmayacak şekilde bitirir, yıkanmaya gerek kalmaz. Yemekten sonra sac yıkanmadan alınan yere teslim edilir. Eskiden böyleydi. Ama şimdi böyle değil. Evlere getirilen sacları yıkamadan getirmek pek uygun düşmüyor. Ama yıkanan sac, uzun süre kullanılmayınca paslanıyor.

Bir gün yolunuz Kargı'ya düşerse “Kirli Sac” yemeden gitmeyiniz. Nasıl yapacağım diye düşünmenize gerek yok. Hangi kasaba gitseniz sizin için yemeği seve seve hazırlar, fırına verir, size de afiyetle yemek düşer.

2 yorum:

Bulbulunyeri dedi ki...

Canım,
etkinliğine blogumda 28 Martta yayımladığım sulu köfte ile katılmak istedim.
Kolaylıklar dilerim.
Sevgiyle kal.

yöresel yemek ve örgü dedi ki...

Teşekkürler desdegin için bülbünyeri ellerine saglık çok güze tarif tekrar katılmanı beklerim tarif sırasına göre yayına alıcam