10 Kasım 2013 Pazar

El açma baklava


   Malzemeler 1:
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
2 yumurta
2 gr tuz (yani bir çimdik tuz, geleneksel ölçü birimimiz smiley)
Aldığı kadar un (malasef sır burada eliniz hamur yapmaya alışık ise çok kolay olacaktır. smiley)
Malzeme: 2 su bardağı kıyılmış ceviz..( fındık, fıstık, badem tercih sizin )
1 kase buğday ya da mısır nişastası biraz unla karıştırılabilirsiniz (hamurumuzu açmak için kullanılacak)
2 su bardağı sıvı yağ ya da 1 paket 250 gr. katı yağ tercihen benim önerim TEREYAĞI ( sevmeyenler verilen ölçüye göre sıvı ve katı yağı yarı yarıya karıştırıp kullanabilirsiniz. (Bu arada baklava tepside fırına verilmek üzere sıcak bir şeklide dökülür ki baklavanın kabarmasını sağlasın küçük sırlardan biride budur)
Şerbeti:
3 su bardağı su
3 su bardağı şeker
Yarım limon suyu tercih sizin limon tuzu minik bir parça olabilir. 
Yapılışı:
Un hariç 1. malzeme listesindekiler bir kapta karıştırılır. Un yavaş yavaş eklenir yumuşak ancak ele yapışmayan bir hamur hazırlanır. Cevizden biraz küçük 50 tane beze yapılır. Her birini nişastaya bulayıp hangisi kolay geliyorsa oklava ya da merdane yardımı ile önce ilk beş tane tek tek çay tabağı ölçüsünde açıp sonra bunları üst üste koyup beş katı tek seferde tepsimizin büyüklüğünde açıyoruz ve yerleştiriyoruz. İlk 25 kata geldiğimizde bolca kıyılmış ceviz serpiyoruz. Kalan 25 katı da 5’er 5’er açıp cevizlerin üzerine seriyoruz ve zor kısmı bitirmiş oluyoruz. Sonra keskin bir bıçak ile şekil vermek gerekiyor istediğiniz gibi başak şekli zor gelirse düzgün aralıklarla kare ya da dikdörtgen kesebilirsiniz.
Kesme işlemi tamamlandıktan sonra tercihen tereyağımızı bir tavada eritip biraz kızdırıyoruz küçük bir ayrıntıda da sakın yağı kızdırırken yakmayın!!!! ) yağ sıcak olmalı ve eşit bir şekilde tepsiye yayıyoruz. Önceden ısıtılmış fırında 170 derecede yaklaşık 50 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
3sb. şeker ve 3sb. Su ile şerbetimizi bir tencerede 10 dakika kaynatarak hazırlıyoruz. Ocaktan inmeye yakın yarım limon sunu damlatıyoruz. Baklavanın hamur olmaması için küçük bir sır baklavanın soğuk olması, şerbetin ılık olması baklavayı daha gevrek yapar.
Kolay gelsin afiyet olsun !! Not Malzeme küçük tepsi için siz tepsinin büyük küçüklügüne göre ayrlayabilirsiniz.
https://www.facebook.com/pages/%C3%87orum-Karg%C4%B1-K%C3%B6yleri-Y%C3%B6resel-Yemek-ve-Geleneksel-Etkinlikleri/402060473189094?id=402060473189094&sk=photos_stream

1 yorum:

mutfagabuyrun dedi ki...

nefis nefisss.ellerinize sağlık.