23 Nisan 2012 Pazartesi

Yöresel Lezzetler Etkinligi (Duvaklı Pilav )

 Tarif No :118
Gönderen:Cahide
Tarifin Adı Duvaklı Pilav

 Cahide hanımın ellerine saglık diyarbakırın yöresel duvaklı pilavı dügünlerden sonra adı üzerinde duvak açımı günü yapılan bu tarifimizi bizle paylaşarak banada desdek oldu cahide hanıma teşekkürler.Tekrar isterim katılmanı lezzetli yöresel tariflerinle.

                                       *                      *                  *                        *


Beni bir sen anladın,ama yanlış anladın! :)

Şaka yollu söylenen meşhur bir serzeniştir bu bilirsiniz.Bir yazıyı yazarken en korktuğum şeydir yanlış anlaşılmak.Herkes aynı şeyi anlamıyor maalesef.Son yazımda ne demek istediğimi arkadaşlar gayet iyi anladı bence.Birazcık zülfü yare dokundum.Kırılmayasınız dostlar.

Esasen, eleştirdiğim yorumlar değil,samimiyetsiz yorumlardı.Bazen içtenliği bir cümle bile anlatıyor.Uzun yazmalara çoğu kez gerek bile yok.Gerçek hayatta da iş olsun diye birileriyle görüşmek hoşuma gitmiyor.Sıcacık olmalı,sizi mutlu etmeli görüşmeler.

Birde yazıda “insanlara faydalı olmak için” demişim.Eksik olmuş,insan paylaşmak rahatlamak içinde blog yapıyor.Bir nevi günlük gibi.


Hepinizi sayamadım kızlar.Bunlar benim en çok takip ettiklerimden.Ama bence bu tarz bloglarda faydalı.Hayata farklı bakış açılarıyla,güzel bir renk ve desen oluyorlar.

Dostlarımı,arkadaşlarımı seviyorum.Yazının özeti buydu aslında…

Yaaa! ben niye herkes gibi hanım hanımcık blog yapmıyor,tek kuştan böcekten bahsetmiyorum? Niçin tehlikeli sularda yüzüp,arı kovanına çomak sokuyorum bilmemki :?


Yöresel yemeklere ve dahi pilavlara özel bir ilgim var.Bazı yemeklerin adları da özeldir.Şıllık tatlısı,zümküfül,dul avrat çorbası bunlardan sadece bir kaçı.Hepsinin ayrı hikayesi,anlamı var.

Duvaklı pilav Diyarbakır yöresine ait bir pilav.İlk duyduğunuzda perde pilavı gibi bir görüntü geliyor aklınıza.Oysaki duvaklı pilav,düğünlerden sonra yapılan duvak açma merasimlerinde yapılan bir pilav çeşidi.İçindeki malzemeler bütçeden bütçeye artıp eksilebiliyor.her ne olursa olsun bu yemekler bizim kültürümüzün bir parçası ve unutulmaması,kayıt altına alınması gerekiyor.

Sadece Bademli pilav da yapmıştım ama Duvaklı pilav’ın tadı da ayrı bir güzel…

Neler lazım

  • 2 su bardağı baldo pirinç
  • 3 su bardağı su
  • Bir yemek kaşığı tereyağı

Üst harcı için

  • 200 gr.kıyma
  • 1 adet soğan
  • Bir avuç badem
  • bir tutam maydanoz
  • yenibahar,karabiber,çok az kimyon

Duvaklı pilavın yapılışı

  • Pirinci 2-3 kez yıkayıp,ılık suda bir saat kadar bekletin.
  • Tereyağını ve biraz zeytinyağını tencereye koyun,eritin.
  • Pirinci süzüp yağa ilave edin.Bir kaç dakika kavurup sıcak suyu ilave edin.Tuzunu da atın.
  • Kaynamaya başlayınca altını kısıp pişmeye bırakın.
  • Suyunu çekince altını kapatıp demlenmeye bırakın
  • Diğer tarafta bir soğanı ve kıymayı çok az yağla kavurun
  • İçine baharatlarını atın.
  • Bademi ayrı bir yerde kavurup harca ilave edin.
  • Son olarak maydanozu doğrayın.
  • Derin ve büyük bir servis kasesine harcı koyup dibine yayın
  • Üzerine pilavı ekleyip hafifçe bastırarak yerleştirin.
  • Düz bir servis tabağına ters çevirip soğutmadan servis yapın.

Hiç yorum yok: