25 Mart 2012 Pazar

Yöresel Lezzetler Etkinligi ( Hünkar Begendi)

Tarif No.10
Gönderen. merve özgünay
Tarifin adı. Hünkar Begendi



Merve kızımız benim sevda kızımın arkadaşı ikiside pazar günleri yemek kursuna gidiyorlar çok güzel yemek tarifler yapıyorlar bu güzel osmanlı zamanına ait olan hünkar begendiyi  yapması hayli zor olan yemek tarifini yeni açtıgı blogunda resimliyerek bana desdegini esrgemeyen mervecigim çok teşekkürler tekrar katılmanı  beklerim.
Malzemele listesi kalabalık, yemeğin ismi de biraz ağır olunca ben de biraz çekinmiştim tabi yapmaya başlamadan önce. Ama inanın sanıldığı kadar zor değil. Hatta pratik bile diyebilirim. Bu lezzetli yemeği önemli misafirlerinize sunarak artı puan toplamanız garanti. Hadi bakalım önce elleri yıkıyoruz, sonra mutfağa giriyoruz.
Malzemeler 4 kişilik

Beğendi için
4 adet patlıcan

Yarım limonun suyu (közlenen patlıcanların üzerine)
2 yemek kaşığı tereyağ
Yarım su bardağı un
Yarım su bardağı süt
Et yemeği için300 gr kuşbaşı doğranmış kuzu eti
1 adet soğan
1 adet domates
2 adet sivri biber
1 diş sarımsak
3-4 tane karabiber
1 adet defne yaprağı
Yarım çay kaşığı muskat
Yarım çay bardağı zeytinyağ
1 yemek kaşığı domates püresi ya da salçası
1,5 su bardağı ılık su
Tuz

Beğendiyi yaparken öncelikle patlıcanları közleyin, eliniz yanmayacak hale gelince soyun ve ardından sarımsaklı yağda 5 dakika bekletin. Sarımsağın lezzetini emen patlıcanları ince ince kıyın. Bu işlem için yeterince vaktim yok diyorsanız, közlenmiş konserve patlıcanlar da işinizi görebilir. Ancak konserve patlıcanları da biraz daha incelmeleri için yeniden doğramanızı tavsiye ederim. Patlıcanlarla işiniz biterken, tavada erittiğiniz tereyağına, unu yavaş yavaş ekleyin ve kavurmaya başlayın. Unu karıştırmaya devam ederken, sütü azar azar yedirerek dökün. Patlıcanları da ilave edin ve karıştırın. Tuzu ve muskatı ilave edince, ocağın altını kısın. Yalnızca birkaç dakika daha pişirin ve sonra kenara alın.




Kuşbaşı doğranmış kuzu etlerini dilerseniz kasaptan aldığınız gibi kabaca doğranmış halleriyle kullanabilir dilerseniz de evde biraz daha küçük doğrayabilirsiniz. Ben aldığım gibi kullanmayı tercih ettim. Etleri koyduğunuz kabın içinde una bulayın.



Tencerenize yağı koyun ve iyice kızdığında; unlarını elediğiniz etleri tavaya alın. Bu aşamada etlerin her yanı kabuk tutacak kadar pişmeli, ancak yanmamasına dikkat edin. İstediğiniz gibi kabuk tutunca etleri başka bir kaba alın. Tencerede kalan yağın içine yemeklik doğradığınız soğanı ve sarımsağı ekleyin. Soğanlar pembeleşmeye başladıklarında, biberleri de ilave edebilirsiniz demektir. Sonra etleri tekrar tavaya alın, salçayı (ya da püreyi), karabiberi ve defne yaprağını ekleyin. Ocağın altını kısın ve 25 dakika kadar pişirin.



Püre yerine salça kullanacaksanız; yemeğe eklemeden önce biraz ılık su ile karıştırarak salçanın çözülmesini sağlayın. Ben defne yaprağı aromasını çok sevmediğim için eklememle çıkarmam bir oluyor. Ancak sevenler iyice pişene dek yemeğin içinde bekletebilir.



Sunum için beğendiyi tabağın ortasına alın ve et karışımını beğendinin ortasına koyarak servis yapın. Bu yemeği sofraya koyduğunuzda hünkar beğenmiş ama bakalım ben beğenecek miyim esprisi her seferinde yapılır. Ama klişelere karşı değiliz tabi. Afiyet olsun.

Püf Noktası: Beğendide kullanacağınız sütü önceden, üzerine 2 tane karanfil sapladığınız çeyrek soğan ve bir adet defneyaprağıyla kaynatarak daha da lezzetlendirebilirsiniz

4 yorum:

Güloanne mutfakta dedi ki...

Safiyeciğim verdiğim linkteki içlşi köftemi alabilirsin
http://guloannemutfakta.blogspot.com/2011/10/kiymali-yesil-mercimekli-icli-kofte.html

yöresel yemek ve örgü dedi ki...

Teşekkürler gülten hanım desdegin için

Unknown dedi ki...

Yayındaki tarifimi alabilirsin arkadaşım.kolay gelsin...

birincisin dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.