Tarif No .27
Gönderen :Pozitif Pembe
Tarifin Adı:Zeytin Yaglı Sogan Dolması
Pozitif pembe arkadaşımız yardımcısının yıllar önce bahsettigi çay cumaya ait olan zeytin yaglı sogan dolmasının tarifi yaparak etkinlige gün yüzüne çıkmamış yada yapılıyo bizler unutuyoruz arkadaşımız yardımcısıyla yaparak etkinlige tarifini gönderek etkinlige desdek verdigi için teşekkürler ellerinize saglık yardımcına ve pozitif pembe sana tekrar katılmanı beklerim.
Şimdi gelelim bu gün size tarifini vereceğim yemeğe.Zeytinyağlı soğan dolması...Yöresel bir yemek Çaycuma-Zonguldakta özellikle köylerde yapılan bir yemekmiş.Bana günlük temizliklere yardıma gelen hanım yıllar evvel bana bahsetmiş ve beraber yapıp denemiştik.Geçtiğimiz haftalarda sevgili Birsel Hanım(annekızmutfaktayız) muska pırasalı dolma yapınca ona yorumumda aaa bu burda bizim yapılan soğan dolamasına benziyor demiştim.Kendisi de çocukluğumda annem yapardı pek sevmezdim ama lütfen tarifini verirmisiniz deyince yardımcım geldiğinde tarifi bana tekrar anlatmasını istedim ve yorumda kendisine yazdım. Hem sizler için hemde Birsel hanım için yapmaya karar verdim.Geçtiğimiz günlerde yine yardımcımın geldiği gün ondan soğan getirmesini istemiştim ve giriştik mutfağa.O soğanları hazırlarken ben içini hazırladım ama o beni yanılltı yetmez deyince içini fazla hazırlamışım epey oldu ye ye bitmedi anlayacağınız...Biraz zahmetli ama o alışmış eli çabuk hemen sardı...Ben size tüm yapılış sırasına göre fotoğrafladım umarım yapar denersiniz seveceğinizden eminim.
ve piştikten sonra....
Zeytinyağlı Soğan Dolması
yeteri kadar küçük,uzun soğan kabuklarını soyup dikine bir bıçakla kesik atılacak.
1 ortaboy soğan yemeklik doğranıp kavrulacak
1 su bardağı pirinç yıkanmış olacak
yarım su bardağı ince bulgur(işte hatayı ben 1 bardak koyarak yaptım içi çoğalttı)
yarım çay bardağı sirke
nane,karabiber,maydonoz,dereotu,tuz 1yemek kaşığı domates salçası ve 1 yemek kaşığı biber salçası,zeytinyağ (bu yemeğin üstüne salçalı sarımsaklı yağlı bir sos yapıp tabii pişirirek bu sosu dolma pişince üstüne döküyorlar ama kalınca yenmez tabii biz okadar kalabalık değiliz ben bu yemeği tek çeşit de yapmadım bitirmemiz mümkün değil hem soğuyuncada güzel oluyor )
Dolma içi hazırlar gibi kavurup 1 bardak su ile pişirip demledik. Haşlanmış soğanları soğuk suya koyup pişme işlemi sona ersin de erimesin diye,bu arada içde ılınmış oluyor,soğanların zarlarını alıp tek tek ayırıyoruz soğan yapraklarını zaten kolayca ayrılıyorlar içini cücüğünü tencerenin içine koyun ki lezzetli olsun.Bir soğandan 4 tane yaprak çıkıyor ve dört dolma...İçne az malzeme koyup rulo yapıyor ve tencereye diziyoruz.Hepsi bittikten sonra yarım çay bardağı sirke döküyoruz üstüne ve bir kapak kapatıyoruz ve sonra tencerenin kapağını kapatıyoruz kısık ateşte pişirip demlendiriyoruz ve size harika soğan dolmaları oluyor...Hoşçakalın sevgiyle kalın.
Bu tarifimi 'YÖRESEL YEMEKLER ETKİNLİĞİNE' etkinliği düzenleyen Safiye hanıma gönderiyorum. Çok güzel ve değişik tarifler burdan bakınız derim...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder