25 Mart 2012 Pazar

Yöresel Lezzetler Etkinliği (Külür)

Tarif No:11
Gönderen: Carriemel
Tarifin Adı: Külür

 Arkadaşıma teşekkürler  bu güzel faklı tarifi bizimle paylaştı  izmir yöresine ait olan  külür hiç duymamıştım aha önce tekrar katılmanı beklerim



Pişmeden önceki hali hamurun
Aslında yapalı çok oldu ama ancak yazmaya vakit bulabiliyorum.Külür çok özel bir İzmir çöreğidir.Çok az kişi bu çöreği bilir.Çayla çok yakışır:). Rahmetli ninemin yani anneannemin annesinin evinde yıllarca bayramda gelenek olarak yendi.Kendisi 96 yaşına kadar yaşadığı için ben bile yetiştim bu keyiflere.Anneannem geleneği devam ettirdi.Şimdilerde benim ve kuzenlerim için teyzem yapıveriyor ama aile geleneğinin sürmesi için biz dördüncü kuşaktan birinin öğrenmesi farzdı.Senelerdir aklımda ve denemek istiyordum.Zaten çok da özlüyorum.Yaptım bir Pazar akşamı! İlk deneme olarak çok başarılıydı.Bir dahaki sefere daha da lezzetli olacak.Evdeki damla sakızı çok eskimişti ve kokusu kalmamıştı.Türkiye'ye ısmarladım.Gelir gelmez yeniden yapacağım.İnternette külür hakkında çok az yazı ve tarif var.Herkesle paylaşmak istiyorum bu güzel çöreği. İşte tarifi !! Afiyet olsun.En çok çay, İzmir tulumu ve kendi yumurtası ile yakışıyor.Ben eski kaşarla da severim.Beyaz peynire taparım ama külüre hiç yakışmaz.Tabii bu tulum,külür,yumurta ve çay dörtlüsüne yerken reçel ve domates,salatalık,zeytin gibi kahvaltı malzemeleri de keyfe göre eklenebilir.


1 kilo un
1 bardak sıvıyağ (tercihen çiçekyağı zeytinyağ ağır gelebilir)
2 büyükçe parça sakız
15 adet karanfıl
1 1/2 avuç anason
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket instant Dr.Oetker maya
 
Bir litre kadar suya karanfil ve anason atılıp kaynamaya bırakılır. Yarım saat kadar rengi koyulaşıp kokusu yayılıp ve hafif suyu eksilinceye kadar kaynatılır sonra süzülür ve ılınmaya bırakılır.Diğer tarafta un tepsiye konur.Tuz,biraz şeker (insant maya kullanınca ister, miktarı yazar zaten pakette),ve maya ilave edilir.Yağ eklenir ve az unla dövülmüş sakız tepsiye karıştırılır.Ilınan ve anasonu süzülmüş  su yavaş yavaş dökülerek bu karışım yoğrulur.Su yetmezse ılık su ilave edilir.Yumuşak bir hamur kıvamına getirilir.Nitekim ben yaparken çok yapıştı elime kulak memesi kıvamı değildi hemen teyzeme telefon ettim.O da bu şekilde yapış hamur olacak teyidini verdi bana.Üstü örtülüp sıcak bir yerde kabarmaya bırakılır.Tencereyi kaplayacak kadar yükselince tekrar yoğrulup gazı alınır.Bu arada  5/6  adet yumurta yıkanır,sabunlanır ve kurulanır.Ardından hamurdan irice toplar yapılıp yağlanmış tepsiye dizilir.Yumurtalarda yağlanıp arzuya göre ortaya ve aralara konur.Bir kap içinde biraz şekerli veya reçelli su yapılır. Ben şeker kullandım ama bir daha reçelli yapacağım koyu olsun tepedeki görüntü diye. Neyse o suya fırça batırılıp hamur toplarının üstüne sürülür ve susam serpilir.Böylece susam yapışır ve düşmez.175 veya 180 dereceye önceden ısıtılmış fırında üstleri pembe pembe olup kızarıncaya kadar pişirilir.Bıçak batırıp içi tam pişmiş mi diye kontrol edilebilir.Teyzemin yaptığı külürlerde toplar iyice belirgin oluyor.Benimkiler biraz yayıldı.Bir daha sefere artık ama tadı süperdi.Eşim bayıldı.O sevdi ya artık bol bol yaparım.Çok çıkıyor tariften,en az iki kişinin yemesi lazım.Birkaç gün dayanır hatta ertesi gün daha da lezzetlidir. Eşim İtalyan ama çok sevdi valla.Zaten Türk kahvaltı delisi.Bazı akşamlar yemek yerine kahvaltı yaparız biz.Her an tulum ve kaşarım olmayacağı için italyan pecorino peyniri ile yemeği düşünüyorum. Bu arada aşağıda alakasız bir fotoğraf koyuyorum.Aynı gün etli lahana dolması yaptım. Annem inanmaz diye koydum.Anne aman düşüp bayılma ben pek hamarat oldum 40 lı yaşlarda..:))

7 yorum:

Adsız dedi ki...

Abla merhaba,iyi geceler...
tariflerin bir kaç tanesine link vermemişsin ben düzelttim,,,kusura bakmazsın dimi,görünce dayanamadım,biraz daha dikkat edersen yayınlarken iyi olur :) öpüyorum selamlar,,,gene bakarım ara sıra ben

Gelibolu17

yöresel yemek ve örgü dedi ki...

gülcan sagol sana sorucaktım zaten nası gidiyo diye merve özgünayın linkide sorun çıkdı bir türlü çokmadı

birincisin dedi ki...

Merhaba;tarifim yayında alabilirsin..Kolay gelsin:)

seherinörgüleri dedi ki...

elinize saglik ilk defa görüyorum,ilginc bir tat deneyecegim ilk firsatta.sevgiler

gelibolu17 dedi ki...

günaydın abla mervenin linkinide düzelttim ben akşam,,,ulaşamadığın linkler olursa söyle bana ararırız googleden buluruz ben öyle yapıyorum,link vermeyenlere,güzel gidiyor ama etkinliğin bakıyorum çok değişik tarifler geliyor,,,bende akşam sardalya yaptım buğulama onları göndericem sana,balığa doyuracam sizi dermişim :)

Adsız dedi ki...

Yalnız bloglarda bir sorun var benden senin blogta ana sayfada tek bir kayıt görünüyor halbuki baktım her şey normal ama düzelir umarım sonra gene bakarım...

Gelibolu17

Unknown dedi ki...


Merhaba 4 sene sonra turkiye den gelen bu yanıtın size ulaşması dileğiyle size deneyimleriyle katılmak istedim.ben 70 yaşında anneanemden itibardan İzmirli bir aileden geliyorum.benim annemin torunlarının çocukları 18 yaşında.gogoldaki kültür takımlarının hiç biri benim kuurume uymuyor.sizinkinin dışında.bizde bayram kahvaltilarini değişmez ritüeli dir.kulur eskiden susam yağıyla yapılırmış.biz zeytinyağı ile yapıyoruz.geleneksel bir tadı yurt dışında yaşayan bir vatandaşımız ile paylaşmaktan çok mutlu oldum.su anda ramazan bayramının 3.gunu ve biz kültürle kahvaltı ediyoruz.bu mesajın size ulasagini dileyerek size ve ailanize iyi bayramlar diliyorum