31 Mart 2012 Cumartesi

Yöresel Lezzetler Etkinligi ( Yırtmaç )

Tarif No 28
Gönderen :sevda
Tarifin Adı : Yırtmaç

Tarifimizin hangi yöreye ait oldugunu sevda hanım  yazmamış ama  heralde hemen hemen her yörede yapılıyo  malzeme farkıyla bizdede mesala pirin veya bulgurla yapıldıgını biliyorum  ellerine saglık arkadaşım enfes olmuş yemek tarifin desdegin için teşekkürler tekrar katılmanı beklerim sevda hanım

                                *         *           *             

tüm arkadaşlarıma ve ziyaretçilerime günaydınlar ve sağlıklı mutlu huzurlu bir hafta diliyorum.bugün sizlere değişik yöresel bir tarif vermek istiyorum.ayrıca bu tarifi YÖRESEL LEZZETLER ETKİNLİĞİ için sevgili arkadaşım SAFİYE ye göndermek istiyorum.sizde değişik lezzetler denemek isterseniz buyrun baklaım yırtmaç tarifimize.



malzemeler:
1 el kadar küçük asma yaprağı (elle yırtarak küçük parçalara ayrılacak)
1 kase haşlanmış yeşil mercimek
1 kase haşlanmış nohut
1 kase haşlanmış böğrülce
az domates salçası ve biber salçası
1 küçük soğan
üstü:sarımsaklı yoğurt
tencereye kurusoğan doğranır ve zeytinyağında kavrulur.az domates salçası be biber salçasıda ilave edilerek kavrulmaya devam edilir.kavrulan soğana yırtılarak küçük parçalara ayrılan yapraklar ilave edilir ve kavrulmaya devam edilir.
kavrulan yaprakların üstüne haşlanmış mercimek,nohut ve böğrülce ilave edilerek karıştırılır.az tuz ve üstüne geçecek kadar kaynar su ilave edilerek yemeğimiz kısık ateşte pişirilir.
pişen yemeğimiz sarımsaklı yoğutla servis yapılır.
NOT:yapraklar sarmalık değil asmanın uçlarından toplanan küçük yapraklar olacak.

Yörelsel Lezzetler Etkinlik ( Zeytin Yaglı Sogan Dolması)

 Tarif No .27
Gönderen :Pozitif Pembe
Tarifin Adı:Zeytin Yaglı Sogan Dolması

Pozitif pembe arkadaşımız yardımcısının  yıllar önce bahsettigi çay cumaya ait olan zeytin yaglı sogan dolmasının tarifi yaparak etkinlige gün yüzüne çıkmamış yada yapılıyo bizler unutuyoruz  arkadaşımız yardımcısıyla yaparak etkinlige tarifini gönderek etkinlige desdek verdigi için teşekkürler  ellerinize saglık yardımcına ve pozitif pembe sana tekrar katılmanı beklerim.


Şimdi gelelim bu gün size tarifini vereceğim yemeğe.Zeytinyağlı soğan dolması...Yöresel bir yemek Çaycuma-Zonguldakta özellikle köylerde yapılan bir yemekmiş.Bana günlük temizliklere yardıma gelen hanım yıllar evvel bana bahsetmiş ve beraber yapıp denemiştik.Geçtiğimiz haftalarda sevgili Birsel Hanım(annekızmutfaktayız) muska pırasalı dolma yapınca ona yorumumda aaa bu burda bizim yapılan soğan dolamasına benziyor demiştim.Kendisi de çocukluğumda annem yapardı pek sevmezdim ama lütfen tarifini verirmisiniz deyince yardımcım geldiğinde tarifi bana tekrar anlatmasını istedim ve yorumda kendisine yazdım. Hem sizler için hemde Birsel hanım için yapmaya karar verdim.Geçtiğimiz günlerde yine yardımcımın geldiği gün ondan soğan getirmesini istemiştim ve giriştik mutfağa.O soğanları hazırlarken ben içini hazırladım ama o beni yanılltı yetmez deyince içini fazla hazırlamışım epey oldu ye ye bitmedi anlayacağınız...Biraz zahmetli ama o alışmış eli çabuk hemen sardı...Ben size tüm yapılış sırasına göre fotoğrafladım umarım yapar denersiniz seveceğinizden eminim.


ve piştikten sonra....



Zeytinyağlı Soğan Dolması
yeteri kadar küçük,uzun soğan kabuklarını soyup dikine bir bıçakla kesik atılacak.
1 ortaboy soğan yemeklik doğranıp kavrulacak
1 su bardağı pirinç yıkanmış olacak
yarım su bardağı ince bulgur(işte hatayı ben 1 bardak koyarak yaptım içi çoğalttı)
yarım çay bardağı sirke
nane,karabiber,maydonoz,dereotu,tuz 1yemek kaşığı domates salçası ve 1 yemek kaşığı biber salçası,zeytinyağ (bu yemeğin üstüne salçalı sarımsaklı yağlı bir sos yapıp tabii pişirirek bu sosu dolma pişince üstüne döküyorlar ama kalınca yenmez tabii biz okadar kalabalık değiliz ben bu yemeği tek çeşit de yapmadım bitirmemiz mümkün değil hem soğuyuncada güzel oluyor )
Dolma içi hazırlar gibi kavurup 1 bardak su ile pişirip demledik. Haşlanmış soğanları soğuk suya koyup pişme işlemi sona ersin de erimesin diye,bu arada içde ılınmış oluyor,soğanların zarlarını alıp tek tek ayırıyoruz soğan yapraklarını zaten kolayca ayrılıyorlar içini cücüğünü tencerenin içine koyun ki lezzetli olsun.Bir soğandan 4 tane yaprak çıkıyor ve dört dolma...İçne az malzeme koyup rulo yapıyor ve tencereye diziyoruz.Hepsi bittikten sonra yarım çay bardağı sirke döküyoruz üstüne ve bir kapak kapatıyoruz ve sonra tencerenin kapağını kapatıyoruz kısık ateşte pişirip demlendiriyoruz ve size harika soğan dolmaları oluyor...Hoşçakalın sevgiyle kalın.
Bu tarifimi 'YÖRESEL YEMEKLER ETKİNLİĞİNE' etkinliği düzenleyen Safiye hanıma gönderiyorum. Çok güzel ve değişik tarifler burdan bakınız derim...

Yörelsel Lezzetler Etkinlik ( Kiraz Yapragından Eşkili Köfte )

 Tarif No .26
Gönderen .Fatma
Tarifin Adı  Kiraz Yapragından Eşkili Köfte

 Bu tarifimizde malatyanın meşhur yöresel yemeklerinden  maharetli fatma hanımın elinden çıkmış kiraz yapragından eşkili köfte  ellerine saglık fatma hanım harika bir tarif kazandırdınız etkinlige blogunda birbirinden  yöresel  lezzetlerin yanında pasta kurabiyelerdede  başarılı  arkadaşımız  desdegin için teşekkürler tekrar katılmanı beklerim canım.

 


Kardeşim gelmişken iki el birlik olup çok özlediğim kiraz yaprağından ekşili köfteyi yapalım dedim .biraz oyalayıcı ,teferruatlı bir yemek ,çok sevdiğim için hiç zahmeti gözüme gelmeden hazırlayıp sarmaya başladık derken yoğurtlu ekşili suyunu bir taraftanda soğan sosu kavruldu .kaç tabak yediğimi hatırlamıyorum ama hala gözüm doymamıştı.....:)))))

GEREKLİ OLANLAR:

Sarmak istediğiniz kadar kiraz yaprağı(ilk çıkan taze yaprakları toplanacak sarmaya hazır olması için hafif haşlanacak)
  • 3 Su bardağı yarma bulguru(bizde yöresel adı budur.Eğer siz bulamassanız kısırlık bulgura az miktarda un ilave edip kullana bilirsiniz)
  • 1 kg yoğurt suyunu hazırlamak için
  • erik ekşisi suyu hazırlanırken 1veya2 kaşık katılır
  • 3 yemek kaşığı un
  • tere yağı( yarısını sıvı yağda katabilirsiniz)
  • 2 kg soğan
  • tuz



HAZIRLANIŞI:


  • Yarma bulgurunu su ve tuz katıp iyiceyoğuralım
  • kiraz yapraklarının içine bir çimdik olacak kadar koyup ince ince saralım.
  • Parmaklarımızın arasında biriktirip
  • haşlayacağımız tenceremize dizelim








  • sarma işlemi bitince üzerini geçecek kadar
  • kaynamış su ve tuzunu katıp köfteleri iyice pişirelim
  • haşlanan köfteleri süzgeçe boşaltıp hafif üzerine soğuk su gezdirelim
  • diğer tarafta soğanları minik küp doğrayalım bol tereyağında hafif kahve rengi olana kadar kavuralım
  • büyük bir tencereye yoğurdu,unu , erik ekşisini ve tuzunu katıp kaynayana kadar karıştıralım.
  • kaynamaya başlayınca köfteleri suya ilave edip 5,10 dk köftelerle beraber kaynatıp,servis edeceğimiz tabaklara alıp üzerine kavurduğumuz soğan s / osundan döküp servis edelim.
  • Bu tarifimi safiye hanımın etkinliğine gönderiyorum kolaylıklar diliyorum.
  •  www.safiyeile.blogspot.com

Yörelsel Lezzetler Etkinlik ( Tarhana Çorbası)

 Tarif No :25
Gönderen safiyeile:
Tarfin Adı. Tarhana Çorbası




Kış günlerinin ve ramazan ayının vaz geçilmez olmazsa olmamzı tarhana çorbası,Memleketim Çorum kargı ya has yöresel un tarhanası . İstanbulun soguk yagmurlu havaları bitmeden bende sizlerle mis gibi sıcacık baharatlı yöresel un  tarhanası  çorbamızı paylaşmak istedim.

 Un hali

                                                                                                                

Malzemeler-
3- Kaşık tarhana
1-Kaşık margarin
100 gr kıyma kavurma
1-Tablet tavuk bulyon
1-Kaşık salça
5- Su bardagı
Bir tutam taze dere otu ve nane
Yapılışı-
Tarhanayı tavuk bulyonu önceden ıslatıp tencerede yagını eritip salçasını hafif kızartıp suyunu ilave ediyoruz kavurmasını ekleyip ve kaynadıkdan sonra ısladıgımız tarhanayı karıştırarak ekliyoruz kısık ayarda 5 dakika kaynatıp . Çorbayı ateşden aldıkdan sonra dere otunu nanesini dograyıp üzerine ilave ediyoruz sıcak sıcak servis yapıyoruz Afiyet olsun
 Bu birinci resimdeki tarhananın yapılışı istanbulda dayımın gelinine yaptık esma öncüle bagcılar yavuzda kuru gıda üzerine marketi var her sene sipariş istiyen çok  3 yıl önce yapmıştık bu sende kış ortasında bile ikimiz yaptık onu resimliyemedim  ve burda yapanların içinde ben yokum fotoyu ben çektigim için  arkadaşlar .

 Bu son ikinci resimde  memlekette çorum kargı yeşilköyde ablamlara yapmıştık lila renkli penyeli olan benim bu resmide yegenim lokman çekmişti  bu resmide yegenimin yeşilköy adına sitesi var ordan almıştım teşekkürler lokman yegenim tarhananın yapılı zahmeti çok zor ama çok eglenceli gır şamatalı geçiyo o güne  özel yemegimiz olmassa olmazı yaglı hamur yöresel lezzetler etkinliginin davetiyedeki cevizli hamur  yaglı hamur muhakkak yapılır tarhana kime yapılırsa.. Yaglı hamuruda paylaşacagım ilerde

30 Mart 2012 Cuma

Yöresel Lezzetler Etkinlik (Cantık )

Tarif No. 24
Gönderen :çatlakkafe:
Tarifin Adı. Cantık

İşte yine farklı bir  tarifi hiç duymadıgım bursanın meşhur  cantık pidesi arkadaşım çatlakkafe göndermiş desdegin için teşekkürle  çok güzel iştah açıcı görünüyo ellerine saglık tekrar katılmanı beklerim arkadaşım.


,





Bursanın meşhur pidesi.uzun zamandır denemek istiyordum ama et yemeyen biri olarak benim için böyle tarifleri yapmak biraz zor oluyor tabiiki çocuklar olunca yesinler diye mecburen yapıyorum eh bu arada kendimide unutmayıp kendim için de kaşarlısını yaptım

Bu tarifi porselen demlik çay saati etkinliği için gelibolu17 ye ve yöresel lezzetler etkinliği için safiye ile ye gönderiyorum


Malzemeler
1 çay bardağı su
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
1 paket maya
tuz
1çay kaşığı şeker
aldığı kadar un
üzeri için yumurta sarısı

İç malzemesi
250 gr. kıyma
1 büyük soğan
2 domates
3 sivri biber
karabiber
tuz
biraz pul biber

soğanı rendeleyin domateslerin kabuklarını soyup küçük küçük doğrayın biberleride küçük küçük doğrayın kıymayı ve baharatları ilave edip biraz su katıp yoğurun

yapılışı
unun ortasını açıp malzemeleri ilave edip yumuşak bir hamur yoğurun
üzerine nemli bez koyup mayalandırın.Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparın yuvarlak olacak şekilde kenarlarını kalın bırakarak ortasını inceltin iç malzemesini ortasına bastırarak yayın isterseniz kenarlarına yumurta sarısı sürün 200 derecede pişirin

Yöresel Lezzetler Etkinligi (Karalahana Sarması Rize Usulü )

Tarif No: 23
Gönderen:naliya:
Tarifin Adı Karalahana Sarması



Hayırlı cumalar arkadaşlar  bu tarifimde 2.kez tarif gönderen karadenizin  fırtına kızı leyla arkadaşımdan geliyo bir çogumuzunda bildigi gibi karadenizin olmazsa olmazı karalahana sarması bir çok yemegide var karalahananın farklı tariflerini karadenizli arkadaşlardan bekliyorum . Rize usulü tarifin görselligiyle malzemeleriyle süper ellerine saglık leylacıgım . Tekrar katılmanı beklerim arkadaşım



Malzeme Listesi:
3 demet karalahana


yarım kilo kemiksiz et

4 tane kuru soğan

1 çay bardağı pirinç

yarım demet maydanoz

1 tatlı kaşığı pul biber

1 tatlı kaşığı salça (bir tatlı kaşığından fazla koymayalım çünkü lahananın tadını bozuyor)

1 çay kaşığı karabiber

yeterince tuz

2 litre kadar su (lahanayı haşlamak için)

2 yemek kaşığı tereyağı

Tarif:

Önce karalahanaların saplarını kopartarak yıkayıp haşlayalım. Karalahanalar haşlanıken, içini hazırlayalım. Pirinçleri yıkayıp derince bir kaba alalım. Eti ince ince doğrayalım Soğanları ayıklayıp küp şeklinde doğrayalım ve pirince ekleyelim. Maydanozları da karışımın içine doğrayalım. Baharatı, tuzu, salçayı malzemeyi harmanlayalım. Haşladığımız yaprakları süzüp tek tek saralım, tencereye dizelim. üzerine iki yemek kaşığı tereyağı ve yeterince sıcak su ekleyip, ocağın altını yakalım. Sarmalar fokurdayınca üzerine gelecek kadar sıcak su ekleyip, ocağın altını kısalım. Kısık ateşte sarmalar pişene kadar (uzun sürebilir) pişirelim. Sıcak sıcak servis yapalım.

 


Afiyet olsun.
Bu tarifimi


yöresel lezzetler etkinliğine gönderiyorum

29 Mart 2012 Perşembe

Yöresel Lezzetler Etkinlik (Nohutlu Keşkek )

 Tarif No.22
Gönderen.tatlilar gülcandan:
Tarifin Adı Nohutlu Keşkek

Ellerine saglık bu güzel yöresel nohutlu keşkek uşak yöresine aitmiş çok farklı hiç duymadıgım tatmadıgım doyurcu dügünlerin vaz geçilmez keşkegi ilerde denicem arkadaşım tarifiyle blogundada çok yöresel yemek tarifleri var desdegin için teşekkürler canım tekrar katılmanı beklerim.


malzemeler
  • 3 su bardak keskeklik bugday
  • 2 tane kuru sogan
  • 2 yemek kasik domates salcasi
  • yarim yemek kasik aci biber salcasi
  • 1 su bardak nohut
  • 1 cay kasik kuru nane
  • 1 cay kasik kara biber
  • 2 cay kasik tuz
  • 6-7 dilimlenmis hindi boynu
  • 3 yemek kasik tere yag
hazirlanisi
  • Hizli bisiren tencereyi kulanin düdüklü tencere pisirdim daha kolay .
  • Ben nohut , ve keskeyi sicak su ile islatdim yaklasik 1 saat kadar
  • Üzerini 4 parmak kadar su ile kapatip tencerenin kapagini kapatin ve kaynamaya birakin .
  • Nohut ve bugday hafif yumusayinca tenceredeki suda zaten azalmis olacaktir.
  • Tere yagda soyulup küp dilimlenmis sogani kavurun.
  • Salcasini ve baharatlarini katip 2-3 dakika kavurup tencereye ilave edin.
  • Hindi boyninu tencereye teker teker üzerine birakip tekrar orta hateste pisirin .Nohut lokum gibi oluncaya kadar .
  • Hindi boynu cok kolay pisen bir et cok da lezletli afiyetler olsun .
  • Bu yemekgimi arkadasimizin etkinligine gönderiyorum kolay gelsin kendilerine sevgiler . Usagin nefis bir yemegidir genelde tüm dügünlerde bu yemegi pisirirler keskeksiz hic dügün görmedim Usak`a bir gün yolunuz düserse mutlaka afiyetle yiyin bu nefis yemegi
  • Yöresel Lezzetler Etkinligi ne gönderiyorum http://safiyeile.blogspot.de/ bu arkadasimizin blogunda bir cok nefis cok güzel degisik tarifleri yöresel lezletleri bula bilirsiniz .
blogöresel lezletleri bula bilirsiniz .

Yöresel Lezzetler Etkinlik (Kıymalı Tepsi Kebabı )

Tarif No:21
Gönderen:
Tarifin Adı: Kıymalı Tepsi Kebabı

 Ellerine saglık bu  lezzetli görünüşüylede çok güzel kilis yöresine ait olan kıymalı tepsi kebabını arkadaşım elzem mutfakda göndermiş desdegin için teşekkürler tekrar katılmanı beklerim arkadaşım







Sevgili Ayşe Alkanın sitesinde bu tarifin kralını görünce kendi postumu tekrar gözden geçirdim.Hatta kullandığı bakır tepsi bile herşeyi anlatmaya kafi bence..



MALZEMELER:500 gr ,yarim kilo yağli kıyma,taze kırmızı ve de yeşil biberler.5 diş sarmısak,1 adet soğan,tuz,az karabiber,kimyon


YAPILIŞI:Biberler ve soğan çok ince doğranır.Sarmısak dövülür ya da rendelenirBen rondodan geçiriyorum hepsini.Kıymaya tuz -baharatlar ve doğradığımız malzemeler katılalarak yoğrulur.Bir miktar yağlanan tepsiye güzelce yayılır.Domates-biber dilimleriyle beraber fırına sürülür.Kendi yağı ve sebzelerin suyuyla pişmesi sağlanır.

Bir diğer şekilde etimiz fırında %90 piştikten sonra sıcak salçalı su gezdirilip 5-10 dk fırında üst kısımda biraz daha çektirilir.Bu yöntem de güzel sonuç veriyor.Bu aralar favori yemeğimiz diyebilirim.
NOT:Fotoğraftaki taze soğan ve sarmısak tamamen eşimin buluşudur.Orjinal tarifle ilgisi yoktur.


'' Yöresel lezzetler etkinliği ''ne


Bu tarifimi gönderiyorum. Kolay gelsin arkadaşım.

Yöresel Lezzetler Etkinligi (Gölleme )

 Tarif No :20
Gönderen :serpilobakizi
Tarifin Adı.Gölleme.


 Gölleme bu tarifimizde kırıkkaleden geliyo sevgili serpilcigim göndermiş ellerine saglık güzel doyurucu bir tarif böylelikle hiç tanımadıgımız görmedigimiz bir tarif daha kazandırdı etkinlige arkadaşımız serpilcigim desdegin için teşekkürler tekrar katılmanı beklerim ve bilogspota geçmeni aramıza katılmanı istiyoruz senziz olmuyo.

KIRIKKALE' DEN
YÖRESEL BİR LEZZET GÖLLEME MUTLAKA DENEYİN:)

Bu tarifimi http://www.safiyeile.blogspot.com/ yöresel lezzetler etkinliğine gönderiyorum
Yöresel lezzetlerimizden pekmezle yapılan bir tarif

bazlama yaptığım zaman mutlaka göllemeyi yaparım özellikle

ramazanda sahura yapmayan hemen hemen yoktur

Büyüklerimizde yanında turşuyla çok severler

Malzemeler:

BAZLAMA İÇİN:2 kilo un 1 paket yaşmaya(42 gr lık)

tuz ve su Mayayı ılık su ile eritip una katın tuz ekleyip yumuşak

bir hamur yoğurup üzerini kapatıp hamur iki misli kabarana dek bekleyin.mayalanan hamurdan büyük bezeler alıp biraz daha bekletin sonra tabak genişliğinde açıp teflon tavada kabarmasını sağlayarak arkalı önlü pişirin.ılık hale gelen bazlamadan 1 tanesini elinizle parçalayıp bir tabağa alın



GÖLLEME İÇİN:2 s.b pekmez 1 y.k tereyağı

tereyağını tavaya alıp kızdırın üzerine pekmezi ilave

edip bir taşım kaynatın ocaktan alın elinizle parçaladığınız bazlamanın üzerine hemen gezdirin

ve sıcak olarak servis yapın



NOT:Bu tatlı sıcak yenmeli soğuduğu zaman

bazlamalar sertleşiyor

AFİYET OLSUN

28 Mart 2012 Çarşamba

Yöresel Lezzetler Etkinlik (Patetesli Mantı )

Tarifin No .19
Gönderen .TTombul Tarifler
TTr Tarifin Adı.Patetesli Mantımul T

Bu güzel iştah açıcı bilecigin patetesli mantısını arkadaşım tombul tarifler göndermiş ellerine saglık harika  bir tarif desdegin için teşekkürler tekrar katılmanı beklerim


Daha önce de Bilecikli olduğumu söylemiştim. Bizim düğünlerimizde yaptığımız yemeklerden biridir patatesli mantı.Bu mantının en büyük özelliği her halde mercimekli mantıda olduğu gibi tepsiye dizilişi ve fırına verilişidir.Patatesli mantıda Kayseri mantısında olduğu gibi bir kaşığa kırk tane girmez, aslına bakarsanız girmesi de beklenmez. Özelliği mantıların büyük oluşudur. Fakat fırınlandığı için kendine has bir tadı vardır.Değişik ve yöresel yemekler aradığınızda bir alternatif olabilir.

Malzemeler: 1 yumurta,1 bardak ılık su,2 bardak un,3 çay kaşığı tuz,üstünü aşacak kadar etsuyu(etsuyu tuzlu ise bu miktar tuz karar oluyor, eğer etsuyu tuzsuz ise tuzunu artırmanızda yarar var),4 haşlanmış patates,sıvıyağ,karabiber.

Yapılışı:

  1. Patatesleri rendeden geçirip içine biraz tuz, biraz sıvıyağ ve biraz da karabiber ekleyip kenara alıyoruz.
  2. Hamuru için yumurta ve tuzu ekleyip çok yumuşak olmıyacak bir hamur yoğuruyoruz.
  3. Hamuru iki bezeye ayırıyoruz.Açabildiğimiz kadar büyük açıp karaler halinde kesiyoruz. Kesimde dikkat edilecek nokta Kayseri mantısı gibi kesmemek yani 4 e 4 santim kadar büyüklükte olması gerekiyor.
  4. İçine yaptığımız harcı koyuyoruz.Bildiğimiz mantı şeklinde katlıyoruz.Katladığımız mantıları dibi yağlanmış fırın tepsisine tek tek yan yana yerleştiriyoruz. Katlama işlemi bitince fırına alıp üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
  5. Etsuyunu ılıtıp mantıların üzerini aşmaya yakın olacak şekilde koyuyoruz ve tekrar fırına veriyoruz.
  6. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve sumakla süslüyoruz. Afiyet Olsun...

Yöresel Lezzetler Etkinligi (Kıymalı Yeşil Mercimekli İçli Köfte )

 Tarif No :18
Gönderen:güloannemutfakta:
Tarifin Adı. Kıymalı Yeşil Mercimekli İçli Köfte

 Malatya yöresine ait olan bu güzel leziz yemegi lezzetini tatdım malatyalı komşularmda yapmasını bir türlü ögrenemeden komşularımdan ayrıldık maharet istiyen kıymalı yeşil mercimekli içli köfteyi güloannemutfakda göndermiş ellerine saglık enfes olmuş desdegini esirgemeyen arkadaşıma teşekkürler tekrar katılmanı beklerim .


 



MALZEMELER

3 su bardağı Malatya yöresine ait yarma
1 su bar. köftelik bulgur
tuz ve yoğurmak için su
İÇ HARCI İÇİN
1 Su bardağı kırmızı mercimek/Malatya mercimeği organik) yoksa yeşil mercimek
300 gr orta yağlı kıyma
3 adet orta boy kuru soğan
yağ.tuz.karabiber.pul biber
ÜZERİ İÇİN
3 yemek kşğ tereyağı
2 yemek kşğ sıvı yağ
YAPILIŞI
Yoğurma kabına yarma,bulgur ve tuzu koyup karıştıralım.Üstüne 1 su bardağı sıcak suyu boşaltıp yarım saat dinlendirelim.Bu arada yeşil mercimeği haşlayıp süzelim.Soğanı ve kıymayı yağda kavurup içine haşlanmış mercimekleri tuz ve baharatları ekleyelim ve karıştıralım.bulgurun kabarması için yarım saat kadar bekletelim yarma bulgur karışımına azar azar su ilave edip hamur haline getirelim.Elimizle açıp içine mercimekli harcı doldurup kapatalım.Bütün açma işlemi bitince tuzlu kaynar suda haşlayalım.Tere yağını ve sıvı yağını bir tavaya koyup kızdıralım .Köftelerin üstüne dökelim. Ayran eşliğinde servis edelim.

Yöresel Lezzetler Etkinligi ( Kirli Saç ve Saç Kavurma )

 Tarif No. 17
Gönderen safiyeile:
Tarifin Adı Kirli Saç ve Saç Kavurma


Çorum kargıya ait olan bu  güzel leziz yöresel et yemeklerini hemşerimiz
:yoresel_yemekler.html Sitesinden alınmıştır kendilerine teşekkürler
Evet yazıdada yazdıgı gibi kargıya özel bir yemek
Her yıl yazın yıllık izinlerimizde memlekete
kargi yeşilköye gittigimizde bu yemegi önce rahmetlik
kayınpederim recepusta mekanı cennet olsun
fırında yaptırırdı
şimdi ise eşim ve kayınbiladerim üslenmiş bulunuyorlar
Tabi birde yegenim lokman Sizde birgün yolunuz kargıya
yolunuz düşerse kirli sac ve sac eti yemeden gelmeyin
Yapmak isterseni size kolay gelsin Afiyet olsun
KİRLİ SAC :


Adına bakıp da böyle de yemek mi olurmuş demeyin? Olur, hem de sacın başına oturduğunuzda parmaklarınızı bile yersiniz. Bu yemek çarşıda ekmek fırınlarında pişirilir. Genellikle erkekler hazırlar. Yaz mevsiminde öğle yemeği için eve gitmeyen esnaflara hazır yemektir. Üç beş esnaf bir araya gelip, birlikte hazırlayıp yemeği fırına verirler. Sac, fırınlarda veya kasaplarda bulunur. Yenisi pişirilinceye kadar sac yıkanmadan saklanır. Bunun için “Kirli Sac” denilmektedir. Yıkanmamasının sebebi de, sacın paslanmasını engellemek içindir.

Sac Eti


Kasaptan veya fırından alınan sac, içine su konularak fırına sürülür. Su kaynayınca iyice yıkanır. Yeteri miktarda patlıcan , soğan, domates, birkaçı acı olmak üzere biber ve 2-3 baş sarımsak doğranır.Yiyecek kişinin sayısına göre sacın büyüklüğü, sebzenin ve etin miktarı ayarlanır.Kasaptan eti alırken “sac eti” yapılacağı söylenir.Kasap da eti ona göre doğrar. Kuyruk yağı koyar. Sebzelerimizi iyice karıştırdıktan sonra et sebzelerin görünmesini engelleyecek şekilde yerleştirilir. Sacın kenarlarına ince doğranmış kuyruk yağı konulur. Bundan sonrası fırıncının işidir. Yemeğin tuzu zamanı gelince fırında katılır. Yemek, 1-1,5 saat içerisinde pişer. Kişi sayısınca sıcak somun alınır, sıcak sıcak yenilir, beklemeye gelmez, yerken çatal kaşık kullanılmaz, yanına bir de karpuz kestin mi değme keyfine. Yerken sona kalan kişi, sacı bulaşık kalmayacak şekilde bitirir, yıkanmaya gerek kalmaz. Yemekten sonra sac yıkanmadan alınan yere teslim edilir. Eskiden böyleydi. Ama şimdi böyle değil. Evlere getirilen sacları yıkamadan getirmek pek uygun düşmüyor. Ama yıkanan sac, uzun süre kullanılmayınca paslanıyor.

Bir gün yolunuz Kargı'ya düşerse “Kirli Sac” yemeden gitmeyiniz. Nasıl yapacağım diye düşünmenize gerek yok. Hangi kasaba gitseniz sizin için yemeği seve seve hazırlar, fırına verir, size de afiyetle yemek düşer.

27 Mart 2012 Salı

Yöresel Lezzetler Etkinligi ( Isbanaklı Yaş Pasta )

Tarif: No 16
Gönderen: GÖNLÜMDEN GEÇENLER
Tarifin Adı : Isbanaklı yaş pasta

 Arkadaşım belgüzar hanıma çok teşekkürler kendilerine geçmiş olsun dileklerimi gönderiyorum hasta haliyle beni kırmayıp göndermiş nefis leziz ısbanaklı yaş pastayı tekrar katılmanı beklerim  canım
Malzemeler:
Keki İçin : 250 gr ıspanak (tahminen blenderdan geçirilmiş hali 3 yemek kaşığı) 4 yumurta 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı şeker 1 yemek kaşığı tereyağı 1 paket vanilya 1 paket kabartma tozu Aldığı kadar un Muhallebi İçin 4 su bardağı süt 1 çay bardağı toz şeker 2 çay bardağı un 1 yumurta sarısı 1 paket vanilya Üzeri İçin : 1 poşet krem şanti 1 su bardağı süt Ayrıca : 2 çay bardağı süt (keki ıslatmak için) hazırlanışı 250 gr ıspanağın sadece yapraklarını temizleyip 1,5 su bardağı kadar su ile haşlayın. Ispanaklar haşlanınca suyunu süzüp blenderdan geçirin. Kıvamı krema gibi olmalıdır. Kek için yumurta ve şekeri çırpın. Sıvı yağı, tereyağını ve krema haline gelmiş ıspanağı ekleyip tekrar çırpın. Biraz un, vanilya ve kabartma tozunu ilave ederek normal bir kek kıvamında kek hamuru elde edin. Küçük bir tepsi ya da kek kalıbını yağladıktan sonra, hamuru dökün ve 170 C'de pişirin. Kekiniz pişerken muhallebiyi hazırlayın. Toz şeker ve unu tencereye alın ve karıştırın. Daha sonra sütü ve yumurta sarısını ilave edin. Karıştırmaya devam ederek tencerin altını yakın ve muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin. İndirmeye yakın vanilyayı ilave edin. Muhallebi pişince ocaktan indirin ve ara sıra karıştırarak kaymak tutmadan soğumasını sağlayın. Muhallebi soğurken krem şantiyi 1 bardak süt ile çırpın. Kek pişince kalıptan çıkarın ve kenarlarını incecik kesin. Kestiğiniz kek parçalarını toz gibi olana kadar blenderdan geçirin. Pasta hazırladıktan sonra üzerine serpilmek üzere kenara ayırın. Keki yanlamasına ortasından bir bıçak yardımıyla ikiye ayırın. Altta kalacak olan katını 1 çay bardağı süt ile ıslatın. Yapmış olduğunuz muhallebinin yarısını ıslatmış olduğunuz kekin üzerine döküp yayın. Üzerine krem şantiden bir miktar yayın ve ikinci kat keki üzerine koyun. Üst kat keki de 1 çay bardağı süt ile ıslatıp üzerine önce muhallebiyi yayın ve daha sonra kalan krem şantiyle pastanın her yerini düzgünce kapatın. Üzerine daha önce blenderdan geçirdiğiniz kekin kenarlarını serpiştirin. Bu işlem pastanızın üzerine çam fıstığı serpilmiş görüntüsü verecektir.



  • GÖNLÜMD













  • ÖNL
    GÖNLÜMDEN GEÇENLER ÜMDEN GEÇENLER

    Yöresel Lezzet Etkinligi ( Civil Fasülye Kavurması )

     Tarif No :15
    Gönderen.BİRİNCİSİNB
    Tarifin Adı:Civil Fasülye Kavurması

    Çok severek yaptıgımız yemek lezzeti çok güzel arkadaşım birinci biraz daha özen göstermiş şişin  ucundaki maharetini yemekdede göstermiş arkadaşım birinci desdegin için teşekkürler tekrar katılmanı beklerim canım  ellerine saglık erzincana ait olan civil fasülye kavurması harika bir tarif.



    MALZEMELER:
    1kg yeşil fasulye,
    2 baş kuru soğan,
    150gr kıyma,
    1 yemek kaşığı salça,
    2 yemek kaşığı sıvı yağ,
    tuz ve pul biber
    YAPILIŞI:
    Yeşil fasulyeleri ayıklayıp, temizleyerek verevine doğramaya civil denir.
    Bu şekilde hazırladığımız fasulyeleri tencereye koyarak üzerine 2-3 bardak su koyup haşladıktan sonra suyunu süzeriz(sebze çorbalarında bu su kullanılabilir.)Soğanı ve kıymayı kavurduktan sonra tuz,biber ve salçayı da ilave ederek bir iki kere karıştırdıktan sonra fasulyeleri de tencereye ekleriz.Yaklaşık 5-6 dakika kısık ateşte arada karıştırarak kavurduktan sonra servis edebiliriz.Ana yemek olacağı gibi geç yapılan kahvaltılarda da tüketilebilecek bir lezzettir. Erzincan'ın yöresel yemeklerinden biridir.Kıyma hariç diğer verdiğim malzemelerle yapılarak göz göz açılıp yumurta kırılarak yapılan yemeğine ise fasulye mıhlası denir.Yöresel olarak en çok mıhlası tüketilir.
    Ayrıca fasulyeleri, yumurta kırmadan kavurarak da yaptığınız kreplerin arasına sararak çay sofralarında veya akşam yemeklerinde ara sıcak olarak sunabilirsiniz.
    NOT:
    Eğer fasulyeler kurutulmuş ise önce haşlanır ve haşlanan suyu süzülür,bu su kullanılmaz.
    Fasulyeler taze ise haşladığımız su sebze çorbalarında değerlendirilebilir.
    Dondurucudan kullanıyorsam fasulyeyi dolaba koyarken 3-4 dakika kaynatıp süzdüğüm için önceden haşlamıyorum.Kavururken 1 çay bardağı su koyarak kaynatıyorum,pişene kadar suyunu çekiyor.

    Bu tarifimi ,yöresel yemek ve örgü 'YÖRESEL LEZZETLER ETKİNLİĞİ''için sevgili Safiye arkadaşıma gönderiyorum.Resimlerden anlaşılacağı üzere dumanı üstünde soğutmadan yolluyorum:))
    Etkinliğe beni de davet ettiği için teşekkür ediyor,çalışmalarında kolaylıklar diliyorum

    Yöresel Lezzetler Etkinligi (Alman Patetes Salatası)

    Tarif No:14
    Gönderen:Sevda Serbest
    Tarifin Adı : Alman Patetes Salatası

    Bu tarifide kızım sevda göndermiş   farklı bir salata tarifi evde yapıp lezzetini ben tatmadım kendisi begenerek yapmış pazar günleri gittigi  yemek kursunda  ellerine saglık görünüş çok güzel sevdacıgım bir gün bizede yaparsın yapdıgın yemeklerden resimlerle kandıramazsın bizi tekrar katılmanı beklerim
    teşekkürler desdegin için.

    Tarifim: Alman Patetes Salatasını"73.HAFTA. PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ "ne ev sahipliği yapan sevgiligelibolu17 ye de gönderiyorum







    Patates salatası sevmeyen var mıdır bilmiyorum ama ben bayılırım. Patates ile yapılan herşeye bayılırım aslında. MSA’de Vageçemedikleriniz 2 workshop’unda sıra geldi Viyana usulü dana şinitzelin yanında servis edeceğimiz Alman patates salatasına. Bence Türk usulu patates salatasından çok daha lezzetli oldu. Özellikle soyulmamış patatesler, elmalar ve mayonezli sos bu salatanın değerini kat kat artırdı diyebiliriz. Mutfak Sanatları Akademisi lezzet halkama yeni bir tat daha eklemiş oldu:D

    Malzemeler
    200 gr. baby patates
    40 gr. elma
    3 adet soğan
    3 adet kornişon turşu
    15 gr. chives

    Salatanın sosu için:
    40 gr. mayonez
    15 gr. dijon hardal,10 ml elma sirkesi
    1 adet lime suyu
    1 diş sarımsak
    1 tutam şeker
    5 ml zeytinyağı

    Hazırlanışı:
    Baby patatesleri haşlayın ve soğutun. Şefimiz arzuya göre dese de bence mutlaka kabukları soyulmadan kullanmalıyız.
    Elma, turşu, taze soğan ve chivesi doğrayın ve patatesler ile karıştırın.

    Sosun hazırlanışı:
    Bir kapta tüm sos malzemelerini karışıtrırın ve hazırladığını salataya döküp karıştırın.
    (2 kişilik)

    Et yemeklerinin yanına çok yakışır diye düşünüyorum. Yemeye doyamayacaksınız.
    Biraz daha sabredin, Viyana usulü dana şinitzel çok yakında burada olacak:

    26 Mart 2012 Pazartesi

    Yöresel Lezzetler Etkinligi (Dila)

     Tarif No.13
    Gönderen ehlikeyfchef:
    Tarifin Adı  Dila

     Bu güzel  dila yemek tarifini boşnaklara aitmiş  arkadaşım ehlikeyfch  e çok teşekkürler çok güzel  bilmedigimiz yöresel yemek tarifleri geliyo türkiyeyi bırak etnik yörelerin tariflerine bile başladık 
    tekrar katılmanı beklerim ellerine saglık harika bir yöresel yemek tarifi arkadaşım





    Patates süt ve yumurtanın karışımından nasıl bir lezzet çıkar bilenler bilir, bilmeyenlere nasıl tarif etsem bilmem harika bişey, ben patatesi her türlü severim zaten annem çocukluğumuzda ki o zamanlar evimiz bahçeli idi közde patates pişirirdi közün içinden çıkan patatesler bana sanki annem define buluyormuş hissi verirdi tabi ozamalar çocuk saflığı denen bişey vardı benimkiside biraz aşırı saflıkmıymış neymiş artık





    Dîla bir boşnak yemeği, bende pek tabiki onlardan öğrendim ve çarşamba günü gelen vede ikisi boşnak olan misafirlerime ikram ettim baştan bi tereddüt ettim ama sonra amaaaan dedim ya ne var sanki patates süt yumurta işte doğra çırp dök pişir artık ne kadar olursa ama oldu gaaayetde güzel oldu bu yemeği bir mersinli olarak tüm boşnaklara ithaf ediyorum ve işte tarif

    malzemeler

    5-6 orta boy patates

    2 yumurta

    2 su bardağı süt

    50 gr.tereyağ

    tuz,karabiber

    Patatesleri halka halka doğradım üzerlerine biraz tuz serptim süt ve yumurtayı bi çimdik tuzla birlikte iyice çırptım patateslerin üzerine döktüm tereyağıda küçük parçalar halinde patateslerin üzerine koyup 200 derecelik fırında 20-25 dakika pişirdim üzerine karabiber serptim bu benim tercihimdi , bide süt yumurta karışımı patatesleri biraz fırınladıktan sonrada dökülebilir

    işte dîla ve saz arkadaşları



    dîla'yı yöresel lezzetler etkinliğinin evsahipliğini yapan safiye hanıma yolluyorum

    Yöresel Lezzet Etkinligi (Haluçka)

    Tarif No :12
    Gönderen.sayanlaruya
    Tarifin Adı: Haluçka.

    Kastamonunun bu güzel yöresel yemegi haluçka yı arkadaşım sayanlaruya göndermiş ellerine saglık
    şiirleriyle hergün bizleri blogunda  konuk eden beni kırmayıp etkinlige bu güzel  tarifi hazırlıyarak etkinlige desdek oldu çok teşekkürler arkadaşım tekrar katılmanı beklerim.



    Haluçka Kastamonu yöresine ait bir mantı çeşididir.

    MALZEMELER
    1 kg un
    2 yumurta
    Tuz ve yoğurmak için su

    İÇ MALZEME
    750 gram kıyma
    2 büyük soğan
    Yarım demet maydonoz

    SALÇALI SOS
    125 tereyağı
    3 yemek kaşığı salça
    2-3 kepçe haşlama suyu

    YAPILIŞI
    Haluçkamızın iç malzemeleri kıyma,soğan ve ince kıyılmış maydanoz iyice karıştırılır.Diğer tarafta hamur malzemeleri yoğrulur.Ne çok cıvık nede çok katı bir hamur olmamamsına dikkat edilir. Yoğurduğumuz hamur dörde bölünür.Her bir parça un serpilerek açılır.Küçük kareler halinde kesilir.
    (5x5 cm gibi) Ortasına hazırlanan iç malzemeden konulup,kenarlarına parmakla hafif bastırılarık kapatılıp üçgen şekli verilir.Hazırlanan haluçkalarımız birbirine yapışmaması için azcık un serptiğimiz tepsiye tek tek dizilir.Büyük bir tencerede bol su içine bir miktar tuz ve iki yemek kaşığı zeytinyağı katılır.Suyumuz kaynadıktan sonra haluçkalarımız tek tek seri bir şekilde kaynar suya atılır.Yaklaşık 3,5 dk pişirilir.
    Diğer tarafta yarım paket tereyağı eritilir.3 yemek kaşığı salça ilave edilip,karıştırılır.Tenceredeki haşlama suyundan 1-2 kepçe katılarak karıştırılır.
    Borcamımıza bir sıra haluçka üzerine sos,tekrar haluçka tekrar sos olarak dizilir ve sıcak servis yapılır.Yanında bol köpüklü ayranla afiyetle yenir.

    25 Mart 2012 Pazar

    Yöresel Lezzetler Etkinliği (Külür)

    Tarif No:11
    Gönderen: Carriemel
    Tarifin Adı: Külür

     Arkadaşıma teşekkürler  bu güzel faklı tarifi bizimle paylaştı  izmir yöresine ait olan  külür hiç duymamıştım aha önce tekrar katılmanı beklerim



    Pişmeden önceki hali hamurun
    Aslında yapalı çok oldu ama ancak yazmaya vakit bulabiliyorum.Külür çok özel bir İzmir çöreğidir.Çok az kişi bu çöreği bilir.Çayla çok yakışır:). Rahmetli ninemin yani anneannemin annesinin evinde yıllarca bayramda gelenek olarak yendi.Kendisi 96 yaşına kadar yaşadığı için ben bile yetiştim bu keyiflere.Anneannem geleneği devam ettirdi.Şimdilerde benim ve kuzenlerim için teyzem yapıveriyor ama aile geleneğinin sürmesi için biz dördüncü kuşaktan birinin öğrenmesi farzdı.Senelerdir aklımda ve denemek istiyordum.Zaten çok da özlüyorum.Yaptım bir Pazar akşamı! İlk deneme olarak çok başarılıydı.Bir dahaki sefere daha da lezzetli olacak.Evdeki damla sakızı çok eskimişti ve kokusu kalmamıştı.Türkiye'ye ısmarladım.Gelir gelmez yeniden yapacağım.İnternette külür hakkında çok az yazı ve tarif var.Herkesle paylaşmak istiyorum bu güzel çöreği. İşte tarifi !! Afiyet olsun.En çok çay, İzmir tulumu ve kendi yumurtası ile yakışıyor.Ben eski kaşarla da severim.Beyaz peynire taparım ama külüre hiç yakışmaz.Tabii bu tulum,külür,yumurta ve çay dörtlüsüne yerken reçel ve domates,salatalık,zeytin gibi kahvaltı malzemeleri de keyfe göre eklenebilir.


    1 kilo un
    1 bardak sıvıyağ (tercihen çiçekyağı zeytinyağ ağır gelebilir)
    2 büyükçe parça sakız
    15 adet karanfıl
    1 1/2 avuç anason
    1 tatlı kaşığı tuz
    1 paket instant Dr.Oetker maya
     
    Bir litre kadar suya karanfil ve anason atılıp kaynamaya bırakılır. Yarım saat kadar rengi koyulaşıp kokusu yayılıp ve hafif suyu eksilinceye kadar kaynatılır sonra süzülür ve ılınmaya bırakılır.Diğer tarafta un tepsiye konur.Tuz,biraz şeker (insant maya kullanınca ister, miktarı yazar zaten pakette),ve maya ilave edilir.Yağ eklenir ve az unla dövülmüş sakız tepsiye karıştırılır.Ilınan ve anasonu süzülmüş  su yavaş yavaş dökülerek bu karışım yoğrulur.Su yetmezse ılık su ilave edilir.Yumuşak bir hamur kıvamına getirilir.Nitekim ben yaparken çok yapıştı elime kulak memesi kıvamı değildi hemen teyzeme telefon ettim.O da bu şekilde yapış hamur olacak teyidini verdi bana.Üstü örtülüp sıcak bir yerde kabarmaya bırakılır.Tencereyi kaplayacak kadar yükselince tekrar yoğrulup gazı alınır.Bu arada  5/6  adet yumurta yıkanır,sabunlanır ve kurulanır.Ardından hamurdan irice toplar yapılıp yağlanmış tepsiye dizilir.Yumurtalarda yağlanıp arzuya göre ortaya ve aralara konur.Bir kap içinde biraz şekerli veya reçelli su yapılır. Ben şeker kullandım ama bir daha reçelli yapacağım koyu olsun tepedeki görüntü diye. Neyse o suya fırça batırılıp hamur toplarının üstüne sürülür ve susam serpilir.Böylece susam yapışır ve düşmez.175 veya 180 dereceye önceden ısıtılmış fırında üstleri pembe pembe olup kızarıncaya kadar pişirilir.Bıçak batırıp içi tam pişmiş mi diye kontrol edilebilir.Teyzemin yaptığı külürlerde toplar iyice belirgin oluyor.Benimkiler biraz yayıldı.Bir daha sefere artık ama tadı süperdi.Eşim bayıldı.O sevdi ya artık bol bol yaparım.Çok çıkıyor tariften,en az iki kişinin yemesi lazım.Birkaç gün dayanır hatta ertesi gün daha da lezzetlidir. Eşim İtalyan ama çok sevdi valla.Zaten Türk kahvaltı delisi.Bazı akşamlar yemek yerine kahvaltı yaparız biz.Her an tulum ve kaşarım olmayacağı için italyan pecorino peyniri ile yemeği düşünüyorum. Bu arada aşağıda alakasız bir fotoğraf koyuyorum.Aynı gün etli lahana dolması yaptım. Annem inanmaz diye koydum.Anne aman düşüp bayılma ben pek hamarat oldum 40 lı yaşlarda..:))